U ponedjeljak proračun i nova Vlada Federacije BiH

0
617

Sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta na kojoj treba biti potvrđeno imenovanje novog saziva Vlade FBiH trebala bi biti održana u ponedjeljak. O tome je jučer predstavnike Kolegije te šefove klubova usmeno izvijestio predsjedavajući ovog doma Edin Mušić (SDA).

Na dnevnom redu, osim imenovanja Vlade, trebao bi se naći i prijedlog proračuna za ovu godinu. Kandidat za federalnog premijera Fadil Novalić (SDA) rekao je za “Avaz” da do ponedjeljka viÅ¡e ne bi trebalo biti nikakvih iznenaÄ‘enja. Potvrdio nam je da je dobio izjaÅ¡njenje ministarskih kandidata o nacionalnoj pripadnosti.

Također, dodao je da će u ponedjeljak u uredu predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ BiH) u skladu s Ustavom potpisati rješenje o imenovanju DF-ovog kandidata Milana Mandilovića o tome da pripada ostalima.

Mandilovića, koji se na listopadskim izborima izjasnio da pripada redu ostalih, stranka je predložila kao Srbina.

Podsjetimo, predsjednik Federacije Bih Marinko Čavara jučer je za Hrvatski Medijski Servis izjavio kako će u ponedjeljak potpisati izmjenu odluke o imenovanju Vlade F BiH, u kojoj će Milan Mandilović biti u kategorijio ostali imenovan ministrom za rad i socijalnu politiku. No, Mandilovićć neće biti potpredsjednik Vlade, već jedno od dvoje DF-ovih ministarskih kandidata; Aleksandar Remetić (DF) ministar trgovine, Snježana Soldat (DF) ministrica okoliša i turizma, koji su se izjasnili kao Srbi.

Naime, prema Ustavu Vlada F BiH uz premijera iz reda Bošnjaka ima i dva zamjenika, jednog Hrvata i drugog Srbina. Drugi zamjenik odnosno zamjenica premijera bit će, kako neslužbeno saznaje HMS ministrica financije Jelka Miličević ( HDZ BiH).

Čavara je za HMs izjavio kako će Zastupnički dom Parlamenta F BiH u ponedjeljak raspravljati o Federalnom proračunu, a u nastavku sjednice, u utorak trebao bi potvrditi novu Vladu F BiH. bpz.ba