U Splitu predstavljanje knjige ‘Hrvatska u žrvnju Jugosfere’

0
635

Predgovor knjizi napisao je odvjetnik, povjesničar i publicist Tomislav Jonjić, a pogovor profesor, književnik, prevoditelj i kolumnist dr. sc. Damir Pešorda.

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u utorak, 28. travnja 2015., s početkom u 19 sati u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, Hrvojeva 2, održat će se predstavljanje knjige ”Hrvatska u žrvnju Jugosfere“ autora Davora Dijanovića. O knjizi će uz autora govoriti Josip Jović, Joško Čelan i Zoran Vukman.

Knjiga obuhvaća 85 članaka, eseja i prikaza koji su posljednjih 6 godina objavljivani na Portalu Hrvatskoga kulturnog vijeća i u periodici. Temeljena na vrlo opširnoj bibliografiji knjiga argumentirano progovara o različitim temama iz područja politike, povijesti, književnosti i kulture. Uvjetno govoreći, knjiga bi se tematski mogla podijeliti na pet dijelova. Prvi dio – koji je apostrofiran u naslovu knjige – obuhvaća povijesni pregled jugoslavenskih integracija te njezinih modernih derivata u vidu geostrateškog projekta ”Zapadni Balkan” odnosno ”Jugosfera”. Drugi dio obuhvaća kritičku analizu odnosa između Hrvatske i Europske unije. Treći dio govori o „krizi kulture” zapadnog svijeta odnosno o antropologiji i svjetonazoru koji su suprotni kršćanskoj viziji svijeta te društva izgrađenog na kršćanskim ćudorednim načelima. Četvrti dio bavi se analizom komunističkih zločina i jugoslavenske mitologije. Peti dio donosi portrete i političke ideje niza istaknutih hrvatskih političara, ideologa i intelektualaca čiji je rad i život utkan u temelje moderne hrvatske države.

Predgovor knjizi napisao je odvjetnik, povjesničar i publicist Tomislav Jonjić, a pogovor profesor, književnik, prevoditelj i kolumnist dr. sc. Damir Pešorda.

Slagao se netko ili ne slagao s Dijanovićevim stavovima, riječ je o knjizi koja poziva na raspravu te otvara neka od ključnih pitanja s kojima se hrvatski narod kao i narodi Europe suočavaju na početku 21. st. Upravo zbog aktualnosti knjige i mnogostrukosti argumenata kojima autor zastupa svoja stajališta nadamo se će knjiga pronaći svoj put do što većeg broja čitatelja i tako otvoriti put kritičkom razmišljanju te raspravi i polemici kao preduvjetima za napredak svakog demokratskog društva.M.Berić