‘Vidio sam nezamislive prizore patnje i očaja’

0
628

O tragediji izbjeglica u iračkome Kurdistanu papa Franjo mogao je osobno čuti od o. Samira Yousifa, kaldejskog svećenika i župnika u pet sela u Amadiyaku, uz granicu s Turskom, koji je bio prisutan na općoj audijenciji.

28.08.2015., Gevgelija, Makedonija - Broj izbjeglica koji dolaze u Makedoniju se ne smanjuje. Ocekuje se da bi oko 3.000 migranata moglo svaki dana uci u Makednoiju od kuda se vlakom ili autobusom upucuju do Srbije te dalje do zeljenih odredista u Europi.   Photo: HaloPix/PIXSELL
28.08.2015., Gevgelija, Makedon

Papa ga je poželio osobno susresti, davši mu mjesto u prvim redovima, uz biskupe, kako bi još jednom skrenuo pozornost na dramatično stanje, kako kršćana, tako i drugih manjina na tome području, izvijestio je Radio Vatikan. Kako prenosi vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano, o. Samir Svetome Ocu pokazao je dva albuma fotografija koje dokumentiraju apokaliptične katastrofe. Vidio sam nezamislive prizore patnje i očaja, osobe koje su od iznemoglosti umrle nasred ulice, rekao je župnik, objašnjavajući da stalno pristižu na tisuće izbjeglica, osoba koje nisu imale vremena sa sobom uzeti ni odjeću ili dokumente, dok su bježale od sigurne smrti. Tako se u jednom trenutku brišu korijeni prvih kršćanskih stoljeća, jer mi kršćani u tim područjima nismo ni gosti ni stranci.

U mojoj župi činimo i nemoguće da bismo prihvatili osobe koje su pobjegle od bijesa samozvane Islamske države. Dajemo im hranu, krov nad glavom i bar osnovne lijekove, kazao je Papi o. Samir. Da bismo to ostvarili, računamo na Papina djela milosrđa – pomoć koju nam je kardinal Filoni, pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, već dva puta osobno predao, kao i na pomoć Talijanske biskupske konferencije, Caritasa i drugih organizacija, koje su brzo odgovorile na Papine apele.

Papin se glas jako sluša u čitavom arapskom svijetu. Kad on govori o tragediji izbjeglica, mediji mu daju puno prostora i to nam pomaže da pronađemo solidarnost i da ne padnemo u zaborav, kazao je o. Samir, koji je prije služio kao župnik u Mosulu. Unatoč svemu, kaldejski svećenik nije izgubio nadu u mir, pomirenje i pravdu. Među pet tisuća osoba koje smo prihvatili nisu samo kršćani svih denominacija, već i muslimani. Ludost samozvane Islamske države slijepo je nasilje i ne može pobijediti, rekao je župnik, dodajući da je Kaldejska Crkva živa, osnažena i ujedinjena teškim iskušenjima koje proživljava. bpz.ba