VISOKO IZASLANSTVO BIH Čović i Pendeš na otvaranju Međunarodnog vojno-redarstvenog hodočašća

0
574

Visoko izaslanstvo BiH koje su predvodili član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ministrica obrane BiH Marina Pendeš prisustvovalo je jučer svečanom otvaranju 60. međunarodnog vojno-redarstvenog hodočašća, koje se održava u Marijanskom svetištu u Lourdesu (Republika Francuska).

Predvođena vojnim biskupom mons. dr. Tomom Vukšićem na ovogodišnjem hodočašću sudjeluje sastavljena postrojba od 55 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH katoličke vjeroispovijesti, čiji je zapovjednik pukovnik Predrag Visković, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Središnja svečanost održana je u bazilici Svetog Pija X., pred oko 12 000 policajaca i vojnika iz cijeloga svijeta uz defile državnih zastava, vojnih orkestara i predstavnika oružanih snaga zemalja koje sudjeluju.

Međunarodno hodočašće odvija se pod geslom “Mir na zemlji” (Pacem in Terris).

Sve hodočasnike pozdravio je francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet, koji je upalio svijeću – svijetlo ovog hodočašća.

Na ovogodišnjem hodočašću sudjeluju pripadnici oružanih snaga iz više od pedeset država, a hodočašće završava svečanim koncelebriranim euharistijskim slavljem sutra.

Ovo je 19. put da pripadnici Oružanih snaga BiH sudjeluju na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu, najprije kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, pripadnici hrvatskog naroda Vojske Federacije BiH, a danas kao djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Prvo hodočašće vjerskog i vojnog karaktera dogodilo se nakon 2. svjetskog rata, kad je nekolicina kapelana skupilo vojnike i s njima hodočastili u Lourdes, kao znak pomirenja i mira, a od 1958. godine hodočašće je postalo međunarodno./Fena