Vlada RH: Ove godine 20 milijuna kuna za pomoć Hrvatima u BiH

0
549

ZAGREB – Iako i Hrvatsku trese kriza te se u proračunu “stezalo” gdje se god moglo, i ove godine nisu se umanjivanja sredstava za pomoć Hrvatima u BiH u poglavlju “Poticaji za obrazovanje, kulturu, znanost i zdravstvo u BiH – Međunarodna razvojna suradnja”. Tako u usvojenom proračunu za ovu godinu stoji kako će se za projekte u obrazovanju, sportu, znanosti i zdravstvu u BiH izdvojiti 18.100.000 kuna (oko 4,6 milijuna maraka). Kada tomu dodamo i stavku “Programi Hrvata izvan RH -Međunarodna razvojna suradnja” koji za tekuću godinu iznose 3.447.588 kuna, od čega za Hrvate u BiH ode oko dva milijuna, dobijemo cifru od oko 20 milijuna kuna, koliko je bilo izdvojeno i u proračunu za 2015. godinu. Isto tako, u prvoj navedenoj stavci povećanje se očekuje već 2017. kada bi trebalo biti isplaćeno 18,9 milijuna kuna, a 2018. 20,1 milijuna kuna.

Realizirani projekti
– Trajna skrb i povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora u povratku i ostanku te očuvanje konstitutivnosti i ostvarenje njihove pune ravnopravnosti strateški su interes Hrvatske. Stoga Državni ured za Hrvate izvan RH provodi program financiranja obrazovnih, kulturnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata koji su od interesa za hrvatski narod u BiH, stoji na stanici Državnog ureda za Hrvate izvan RH. Nadalje, navodi se kako je u posljednje četiri godine, putem ovog natječaja financirano u iznosu od 75 milijuna kuna 122 velika, strateški važna projekta za opstanak, ostanak i povratak Hrvata u BiH. Između ostaloga, u području obrazovanja financirano je 16 osnovnih i srednjih škola i gimnazija (Usora, Posušje, Grude, Livno, Gromiljak, Stolac, Kiseljak, Posušje, Gojevići, Žepče, Uskoplje, Novi Travnik, Banja Luka, Orašje, Ljubuški i Jajce). Uz potporu RH završen je studentski dom u Sarajevu koji prima 250 studenata te je započeta gradnja studentskog doma u Mostaru za studente slabijeg imovinskog stanja. U području zdravstva potpomognute su bolnice u Mostaru, Livnu, Jajcu, Orašju i Novoj Biloj u ukupnom iznosu od skoro 13 milijuna kuna, 14 domova zdravlja (Kupres, Odžak, Neum, Vitez, Novi Travnik, Busovača, Kiseljak, Stolac, Tomislavgrad, Busovača, Jajce, Kreševo, Orašje) te zdravstveno – rehabilitacijski centar u Kupresu, koji, uz zdravstvenu komponentu, otvara potencijal i za turističkog oživljavanja cijelog kraja.

Brojni projekti
Uz navedeno, ukupan proračun Državnog ureda za Hrvate izvan RH je za 2016. nešto manji i iznosi 53.842.561 kuna, ali iduće dvije godine također su previđena povećanja sredstava. Ovaj ured će i u tekućoj godini dijeliti stipendije za studente i učenike pripadnike hrvatskog naroda izvan RH, te imati čitav niz drugih projekata. Uz to, i ove godine unutar ministarstva financija RH predviđena je stavka “Pomoć i BiH u sustavu znanosti, obrazovanja i sporta” u visini 24.050.000 kuna.
U svakom slučaju radi se o hvale vrijednim projektima kojima se pokazuje da Hrvati u BiH nisu zaboravljeni i kako se isplati imati kvalitetne projekte koji su od značaja za širu zajednicu. Ostaje nada kako će i Hrvatska i BiH uskoro krenuti uzlaznom gospodarskom linijom te kako će se uspjeti osigurati i više novca za ovakve i slične projekte. bpz.ba