Vukoja: Konačno prihvaćanje Daytona jedino rješenje

0
367

Danas se u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru, povodom 25. obljetnice Daytonskog mirovnog sporazuma održava panel diskusija “Konstitutivnost u okviru europskih normi i političke prakse”. Pred početak rasprave, predsjednik Skupštine i član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar Ivan Vukoja se obratio medijima i komentirao probleme povezane s provođenjem Daytonskog sporazuma 25 godina kasnije, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“25 godina nakon Daytona mi se još uvijek sporimo oko same biti, oko osnovne povezujuće ideje tog sporazuma i mislim da je to najbolja dijagnoza stanja” kazao je.

Vukoja također navodi Daytonski sporazum kao jedina ideja na kojoj bi se “mogla izgraditi ova država i ovo društvo”, međutim pojašnjava kako političke struje u BiH osporavaju njegovu sprovedbu.

“Imamo situaciju da sustav kojeg trenutno imamo ne funkcionira, ali razlog tomu nije u samom ustroju nego u činjenici da politički akteri negiraju ta načela i ne žele sprovesti sporazum jer ih on ne omogućava u realizaciji njihovih nacionalističkih ciljeva – poput srpske politike koja tendira prema nekakvom separatizmu i s druge strane velikobošnjačke nacionalne politike koja građanski koncept koristi za ostvarivanje bošnjačke nacionalne države” kazao je Vukoja, dodavši kako takve ideje vode u slijepu ulicu ili u sukob.

“Jedino je rješenje da se vratimo na izvorna načela, prihvatimo ustav, one reforme koje su u međuvremenu dogodile a u skladu su s duhom ustava prihvatiti jer su se one pokazale funkcionalne, a ono gdje smo uvidjeli manjkavosti ustava nadograditi, ali ponovno u skladu s tim temeljnim načelima, a svi znamo da je to načelo konstitutitvnosti i međusobne jednakopravnosti tri naroda” komentirao je Vukoja.