ZAGREB NA NOGAMA:

0
799
02.05.2015., Zagreb - Skup zajednistva 100 posto za Hrvatsku ? Zajedno do pobjede- organiziran na Trgu bana Josipa Jelacica. Organizator skupa su braniteljske udruge koje prosvjeduju u Savskoj 66. Na skupu nastupaju brojni glazbeni izvodjaci. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Trg se puni! Na Lučkom zadržali pune autobuse iz Splita, Rijeke i Posušja

Autor: I.GalešićSubota, 02. Svibanj 2015. u 17:39

Skup zajedništva, poručili su organizatori, bit će bez političkih govora.

Skup “Sto posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede” krenuo je s programom na Trgu bana Josipa Jelačića u 19 sati. Očekuje se, prema najavama organizatora, oko desetak tisuća građana i branitelja. Također, poručuju kako večeras neće biti mjesta političkim govorima.

19.50 “Premijeru, čija je to klapa ako nije od hrvatskog naroda?”, pitao je premijera MilanovićaJosip Klemm, komentirajući za RTL Danas odluku premijera i ministra obrane Ante Kotromanovića da se klapi Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj“ zabrani nastup na skupu zajedništva.

19.40  U centru grada velik broj policijskih službenika.

19.15 Trg se puni, a organizatori najavljuju koncert Marka Perkovića Thompsona u 20.30 sati.

19.00 Nakon završetka mise u katedrali, okupljeni su se spustili na Trg bana Jelačića gdje je nekoliko tisuća ljudi. Program je započeo bez ikakvog obraćanja okupljenima. Prvi nastup bio je rezerviran za KUD iz Šestina.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na Facebook stranici Potpora Đuri Glogoškom obavijestili su kako su na naplatnim kućicama Lučko zaustavljena su tri autobusa iz Rijeke, jedan iz Posušja jedan iz Splita i Omiša. “Držali su nas preko pola sata, a onda pustili uz policijsku pratnju”, kazali su putnici.

18.30: Unatoč najavama, na pozornici na Trgu bana Jelačića, među izvođačima, neće biti klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj“. Iz Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi izvjestili su kako premijer Zoran Milanović, zajedno sa ministrom Antom Kotromanovićem klapi je zabranio nastup.

Prema Trgu su oko 17 i 30 već počeli pristizati brojni građani.

17.00: Organizatori skupa “Sto posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede”, najavili su kako je sve spremno za doček desetak tisuća branitelja i građana iz svih krajeva Hrvatske, koji će se okupiti u znak potpore hrvatskim braniteljima, večeras na glavnom zagrebačkom Trgu.

Na misi u Zagrebačkoj katedrali u 18 sati okupili su se branitelji, građani i brojne ličnosti iz javnog života. Među vjernicima je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je ranije, podsjetimo, kazao kako ide i na Svetu misu i na skup zajedništva na Trg. Osim Bandića bili su tu i Ruža Tomašić, Darinko Kosor, Mladen Markač, Dario Kordić…

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Kao što su najavili na nedavno održanom okruglom stolu u Novinarskom domu, na skupu neće biti neće biti političkih govora, ali će se skupu obratiti “jedna osoba s jasnom porukom svima koji bi trebali imati odgovornost prema hrvatskoj državi”.

Nakon mise u Zagrebačkoj katedrali u 18 sati, na Trgu Josipa bana Jelačića u 19 sati kreće glazbeni spektakl. Prema najavama, nastupit će: Marko Perković Thompson, Klapa HRM Sveti Juraj, Najbolji hrvatski tamburaši,Dražen Žanko, Matko Jelavić, Mirko Švenda Žiga, Stjepan Jeršek – Štef i TS Satir, Ivan Mikulić, Vojnici novog doba, Ante Matić, Niko Bete, Klapa Kontra, Zoran Tomaić, Anamarija Filipović, Ante Radošević.

“Hrvatski branitelji primjer su zajedništva, jedinstva, odanosti i ljubavi prema Domovini i upravo su zahvaljujući ovim pozitivnim društvenim i moralnim vrijednostima obranili domovinu. Danas smo ponovno svjedoci pokušaja regionalnog razjedinjavanja Hrvatske, polarizacije i moralne erozije hrvatskog društva. Upravo sada došlo je vrijeme osvijestiti zajedništvo kakvo je vladalo za vrijeme Domovinskog rata – zajedništvo juga i sjevera, istoka i zapada, mladih i starih te sačuvati vrednote za koje su mnogi hrvatski branitelji i domoljubi žrtvovali svoje živote”, poručili su organizatori, pozivajući sve hrvatske branitelje i domoljube, nezaposlene, obespravljene, studente, mlade, umirovljenike, blokirane, seljake, sve koji rade, a ne dobivaju plaću, kao i sve ljude dobre volje: “Izborimo se zajedno za dostojanstven život, budimo korak budućnosti”.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Obavijest iz ZET-a

Tramvajski promet će u kasnim poslijepodnevnim satima s Trga biti preusmjeren na Glavni kolodvor, najavljeno je iz gradskog javnog prijevoznika ZET-a.

Skretanje tramvajskog prometa s Trga bana Jelačića trajat će sve dok za to bude potrebe, a ZET-ove dežurne ekipe će prema potrebi i u dogovoru s prometnom policijom preusmjeravati promet iz preventivnih i sigurnosnih razloga, rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.