‘Zaštita kršćana i ljudskih prava mora biti preduvjet suradnje EU-a s Pakistanom’

0
511
Zagreb, 09.03.2018 - Povodom obilježavanja Meðunarodnog dana žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je tribinu "Žene i mediji u Hrvatskoj". Tema je zastupljenost žena u upravljaèkim strukturama u medijima u Hrvatskoj. Na slici zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ ua

Zabrinuta ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u Pakistanu i porastom nasilja prema kršćanima, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, zajedno s kolegama iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke: Fulviom Martusciellom (Italija), Laimom Liucijom Andrikienė (Litva), Michaelom Šojdrovom (Češka), Györgyem Hölvényijem (Mađarska), Larsom Adaktussonom (Švedska), Miroslavom Mikolášikom i Annom Záborskom (Slovačka), uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji o djelovanju Komisije po pitanju zaštite ljudskih prava u toj zemlji.

Zastupnici su u svom pitanju podsjetili Komisiju kako Pakistan zauzima peto mjesto među pedeset zemalja u kojima je najteže biti kršćanin. Osvrćući se posebice na slučajeve koji su javnost potresli u posljednjih nekoliko mjeseci zastupnici su Komisiju upitali hoće li, slijedom teških kršenja ljudskih prava, EU promijeniti svoju trgovinsku politiku s Pakistanom, budući da je Pakistan sudionik programa Općeg sustava povlastica plus (OSP+), što zastupnici smatraju u potpunosti neprimjerenim.

Uz poznati slučaj Asije Bibi, za bogohuljenje je nedavno optužen i sedamnaestogodišnji Patras Masih, ekstremističke skupine prijetile su spaljivanjem 700 kršćanskih domova ukoliko mladić ne prizna zločin, što je dovelo do masovnog iseljavanja kršćana iz predgrađa grada Lahorea – stoji u zastupničkom pitanju. Sharoon Masih, također sedamnaestogodišnjak, pretučen je nasmrt u učionici jer je pio vodu iz iste čaše kao njegovi muslimanski kolege iz razreda. U drugom je slučaju pakistanski policijski službenik oteo četrnaestogodišnju djevojčicu Sumbal Arif i prisilio je da se preobrati na islam. Na temelju tog slučaja otkriven je lanac trgovine ljudima u Pakistanu koji je obuhvaćao otmicu kršćanskih djevojčica te njihovo prisilno preobraćenje na islam i prodaju muslimanskim muškarcima, stoji u pismu koje je, uz zastupnicu Petir, potpisalo još sedam zastupnika.

U odgovoru koji su zastupnici zaprimili, a koji potpisuje povjerenica Europske unije za trgovinu Cecilia Malmström stoji kako „EU vrlo ozbiljno pristupa pitanjima prava vjerskih manjina i prava na slobodu vjeroispovijesti u svojem kontaktu s Pakistanom u kontekstu sustava OSP+ i u drugim bilateralnim kontaktima“. Povjerenica zastupnike obavještava i kako delegacija EU u Pakistanu prati pojedinačne slučajeve i organizira događaje za podizanje svijesti o međuvjerskom skladu. Dodaje i kako Komisija financira tri programa povezana sa slobodom vjeroispovijesti u Pakistanu. Programima se podupire rad organizacija civilnog društva u području međuvjerskog sklada i zaštite vjerskih manjina, među ostalim kršćana.

Kada je konkretno riječ o programu OSP+, Malmström piše da se od njegovih korisnika očekuje da ulažu konkretne i stalne napore u poboljšanje djelotvornosti 27 međunarodnih konvencija, uključujući one o ljudskim pravima, te se stanje stalno prati.

Zastupnica Petir izrazila je nezadovoljstvo odgovorom koji je primila iz Komisije te smatra kako Europska unija mora uvjetovati ostanak Pakistana u OSP+ programu upravo rješavanjem pitanja progona kršćana. „U potpunosti je neprimjereno da trgujemo sa zemljama koje teško krše ljudska prava. Ne možemo očekivati da će se nešto promijeniti ako ne postavimo uvjete. Zaštita kršćana i ljudskih prava mora biti preduvjet naše suradnje s Pakistanom“, rekla je zastupnica Petir koja će sljedećega tjedna u svom uredu u Bruxellesu primiti pakistanskoga biskupa Josepha Arshada.

Izvor: narod.hr