Završen Znanstveni skup u povodu 100. obljetnice prve mature na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti na Širokom Brijegu

0
650

Prigodnim dvodnevnim programom  širokobriješka Gimnazija „Fra Dominika Mandića“ obilježila je 100 obljetnicu prve mature u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti.

Prvog dana u prepunoj samostanskoj dvorani na Širokom Brijegu održan je Međunarodni znanstveno-stručni skup. Drugog dana u samostanskoj crkvi slavila se sveta misa zahvalnica i izvedena je prigodna priredba u organizaciji profesora i đaka gimnazije na Širokom Brijegu.

Na svečanosti zatvaranja Znanstvenog skupa u povodu 100. obljetnice prve mature na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti na Širokom Brijegu, nazočio je dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a.

Obraćajući se nazočnima uz pozdrave prisutnima, predsjednik Čović je napomenuo da upravo ovakve obljetnice zorno govore o našoj povijesti i kulturi, sve patnje koji su prošli profesori franjevci u povijesti, i koliko su patnje podnijeli da bi se danas obilježila ova obljetnica, i ustrajno izgrađivao naš identitet.

Predsjednik Čović je napomenuo i kako je upravo ova škola iznjedrila mnoge poznate i priznate osobe koje su svoja prva znanja stekli u ovoj školi, te da svi skupa trebaju dati svoj doprinos daljem razvoju školstva i obrazovanja.