Završeni „Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018.” – Brotnjo, najveće vinogorje u BiH, treba nastaviti razvijati

0
723

Na Broćanskom trgu u Čitluku, večeras je održana završna svečanost obilježavanja tradicionalne turističko-kulturne i gospodarstvene manifestacije “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018.”

Hrvatski član Predsjedništva dr. Dragan Čović, kao visoki pokrovitelj manifestacije, kazao je: Ja sam ponosan da vam mogu uputiti samo nekoliko riječi i kao večerašnji pokrovitelj i kao pokrovitelj mnogih narednih, ne samo, siguran sam, 64.,65. dana ove turističko-kulturne i uopće manifestacije koja ima jedno posebno društveno obilježje.

-Mi jesmo zajedno da širimo naše zajedništvo kao i s vama prijatelji iz Republike Hrvatske sa svim strankama okupljenim oko HNS-a koji ste danas s nama ovdje, jer samo tim zajedništvom s našom katoličkom crkvom, našim gospodarstvenicima, našim kulturnim radnicima, mi možemo voditi narod u jednu potpunu jednakopravnost kako bi BiH postala dio Europskih integracija a mi ostali ovdje svoji na svome, razvijajući ono što treba razviti da bi naša mladost vidjela svoju budućnost i ostali i opstali, poručio je predsjednik Čović, obraćajući se večeras na manifestaciji “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018.”

-Od srca vas sve pozdravljam u želji da razumijemo da je ovo povijesno vrijeme za hrvatski narod i da nam je danas bitnije nego ikada, poručio je dr. Čović.

-Našu mladost treba učiti da voli svoje, da voli svoj narod, da voli svoju domovinu. Uvjeren sam da to dobro razumijemo i da ćemo narednih 20 dana osobito biti prisutni i ovdje u Čitluku u našem Brotnju, kao i diljem BiH. Uvažavajući sve druge, da vrlo jasno poručimo: Hrvatski narod ima svoje mjesto u svojoj domovini BiH, i snažno ćemo preuzeti odgovornost da ga predvodimo i u naredne četiri godine u svakom uspjehu kako ovdje u našoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji tako i diljem BiH, zaključio je hrvatski član Predsjedništva dr. Dragan Čović.

Na manifestaciji se obratila i Jelka Milićević, ministrica financija u Vladi FBiH i nositeljica liste za Parlament F BiH, te je kazala kako se na ovim prostorima 70.-tih i 80.-tih godina prošloga stoljeća brendirali Žilavku i Blatinu.

-U to vrijeme bila je i velika ekspanzija izvoza i naša vina bila su i na tržištu Amerike. Bila su i u Kanadi, bila su u svim zemljala Europe. Danas, ovaj prostor, Brotnjo, najveće je vinogorje u BiH. Ali danas u BiH mi još 5 puta više uvozimo nego što izvozim, poručila je ministrica Milićević.

Naglasila je kako su brotnjaci prepoznali svoje vrijednosti. Na prostoru Hercegovine registrirana su 64 vinograda. Umjesto Blatine i Žilavke usvajaju se i njeguju nove sorte grožđa i vina. Sve su ti prednosti gdje mi možemo reći da su vinarstvo i vinogradarstvo nositelj gospodarskog razvoja na ovim prostorima. Mi danas moramo reći i da moramo stvoriti sve preduvjete da bude i dodatnih investicija i dodatnih zapošljavanja. Vinograd ne traži gospodara, on traži slugu. Vi ste ove godine svojim vinogradima bili dobre sluge. Veliki je urod i po kvaliteti i po kvantiteti. Mi vaši predstavnici kojima ste dali dužnost da vas predstavljamo i da u vaše ime donosimo odluke i da vas zastupamo, imamo obvezu da vama budemo sluge, poručila je ministrica Jelka Milićević.

U ime organizacijskog odbora manifestacije “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018.“, nazočne je pozdravio i načelnik načelnik općine Čitluk Marin Radišić, koji je kazao da se manifestaciji raduju iz godinu u godinu. Ove godine loza je odlična i imaju vrhunska vina, za razliku od prošle godine koja je bila loša za vinare.

-Truditi ćemo se razvijati vinogradarstvo i dalje na ovim područjima poručio je načelnik Radišić.

Slavlje je potom nastavljeno tradicionalnom smotrom folklora i kušanjem vina, a svemu tome je prethodio i tradicionalni mimohod kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske od čitlučke Srednje škole do Broćanskog trga, gdje je, u nazočnosti brojnih posjetitelja, upriličeno svečano zatvaranje 63. dana berbe grožđa – Brotnjo 2018.

U organizaciji Općine Čitluk, a pod visokim pokroviteljstvom Ureda hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, danas je u Herceg etno selu Međugorje održano…
16. 09. 2018.
Turizam u Bosni i Hercegovini doprinosi tek oko 2% BDP-ija, iz čega se može jasno vidjeti da je doprinos turizma gospodarskom i društvenom razvoju…
16. 09. 2018.
Danas 16. rujna 2018. u crkvi sv. Ilije Proroka u Masnoj Luci, fra Petar Krasić, jedan od najstarijih svećenika u Hercegovini, proslavio je…
16. 09. 2018.
-Budimo ponosni na ono što jesmo i ovih 100 godina i za monografiju za koju ste imali priliku čuti od 6 izlagača, koja najbolje govori da mi znamo…
15. 09. 2018.