Branitelji HDZ-a za Tomašića ili Pilčića, vrh HDZ-a odlučio: Goran Dodig novi je ministar branitelja

0
565

Branitelji HDZ-a za Tomašića ili Pilčića, vrh HDZ-a odlučio: Goran Dodig novi je ministar branitelja

IZ VRHA HDZ-a Maxportalu je potvđeno: Novi ministar branitelja bi će dr. Goran Dodig.

Braniteljske zajednice HDZ-a, Zbor branitelja Gojko Šušak i  Odbor za branitelje stranke, predlagali su tri kandidata.

Prvi izbor bio je tajnik stranke Milijan Brkić. On je otklonio tu mogućnost pa su ostala dva kandidata dr. Zlatko Tomašić, kirurg iz Rijeke i Zoran Piličić umirovljeni časnik HV-a i vijećnik u Skupštini Grada Zagreba. Njih zagovara ista skupina u HDZ-u koja je podržala i Miju Crnoju.

Vrh stranke ipak se odlučio za dr. Gorana Dodiga, liječnika iz Splita, poznatog i vrlo uglednog hrvatskog proljećara, dragovoljca Domovinskog rata i čovjeka koji je pokrenuo postupak detronizacije Josipa Perkovića u vrijeme kad je Perković bi najmoćniji.

Mr. sc. Zlatka Tomašića, liječnika i dragovoljca Domovinskog rata iz Rijeke, zatočenik srpskih konc. logora, za ministra branitelja kandidirale su braniteljske udruge Primorsko goranske županije – njih 15-ak.  Kažu da ima besprijekornu biografiju te da je idealan kandidat za ministra branitelja.  Tomašić je doktor medicine, magistar znanosti  i specijalist dječje kirurgije. Oženjen je i otac je troje djece.

Zaposlenik je  KBC-a Rijeka, a kao preopruka za ministarsku dužnost navodi se i da aktivno uključen u rad udruga proizašlih iz Domovinskog rata i upoznat s problematikom branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Zoran Piličić, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske, porijeklom je iz Kotor Varoši kraj Banja Luke, po obrazovanju je profesor hrvatskog jezika i magistar edukacije hrvatskog jezika i književnosti.

Dragovoljac je Domovinskog rata i ratni vojni invalid. U karijeri je obnašao dužnosti načelnika u NATO zapovjedništvu u Afganistanu, bio je vojni izaslanik RH u Republici Sloveniji, a u MORH-u načelnik Odjela izobrazbe.

Vrlo je aktivan u  HDZ-ov zajednici branitelja gdje je surađivao na izradi plana rada i aktivnostima Ministarstva branitelja u iduće četiri godine.

Zastupnik je HDZ-a Skupština Grada Zagreba gdje je predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, član Odbora za poljodjelstvo, šumarstvo i vodoprivredu te Odbora za branitelje. Često je naglašavao da su najveći problemi zagrebačkih branitelja vezani za zdravstvo, zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje.

Dr. sc. Goran Dodig, (Ugljan 1947.), na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1973. i psihijatriju specijalizirao 1981. godine. Magistrirao je 1984. i doktorirao(1996.. Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Bio je jedan od studentskih vođa u vrijeme Hrvatskog proljeća, predlagač studentskog štrajka, osuđen na zatvorsku kaznu koju je u cijelosti izdržao. Po izlasku iz zatvora  u dva navrata je protjeran iz Zagreba, sa staža i specijalizacije, s obrazloženjem da njegova nazočnost negativno djeluje na studente.

Devedesetih je bio kratko angažiran u HSLS-u, ali ubrzo osniva vlastitu stranku – Hrvatska proljeća.

Dragovoljac je Domovinskog rata,  zapovjednik sanitetskog stožera za Srednju i Sjevernu Dalmaciju, Zamjenik predsjednika Kriznog štaba za Sjevernu i srednju Dalmaciju i pregovarač hrvatske vlade za srednju s  i sjevernu Dalmaciju. Brigadir je Hrvatske vojske.

U tri važne životne situacije dr. Dodig pokazao je bitnu nacionalnu svijet i osobnu hrabrost: u vrijeme Hrvatskog proljeća, na početku Domovinskog rata i prigodom smjene Josipa Perkovića s čelne pozicije hrvatske tajne službe. Perkovićevu demontaru i put u München trasirao je upravo dr. Dodig.

Dr Dodig je predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke, članice Domoljubne koalicije na proteklim parlamentarnim izborima na čijoj listi je petog mjesta ušao u Sabor.

Kao ministar imao bi nepodijeljenu podršku među brojnim braniteljskim udrugama i optimalan je izbor za ministra branitelja. Obrazovan, domoljub i dragovoljac Domovinskog rata, čovjek koji će ujediniti razjedinjenu braniteljsku populaciju.

M. Marković / Foto: screenshot mm bpz.ba