‘ĆAĆA SE VRAĆA

0
925
04.07.2009., Zagreb - Izbor predsjednika stranke na 13. Opcem saboru HDZ-a u Areni Zagreb. Ivo Sanader. Photo: Anto Magzan/PIXSELL

SANADER NA KORAK DO SLOBODE? Ovo su njegovi aduti

Autor: I.Delić

Pritisak na Ustavni sud, ali i Kolinda Grabar Kitarović koja bi ga mogla pomilovati aduti su kojima se Sanader nada da bi mu mogli pomoći.

‘Ćaća se vraća’, stranica je na Facebooku na kojoj se sarkastično zaziva povratak bivšeg premijera Ive Sanadera. I premda naziv ove grupe, i aktivnosti u istoj na prvi pogled djeluju pomalo smiješno čini se da simpatični osnivač nije daleko od istine kada predviđa mogući Sanaderov povratak u političke vode.

Koliko god vam se to u ovim trenucima činilo nerealnim, to je itekako moguće. Doduše, teško je reći hoće li se Sanader vratiti u politiku iz koje je ne tako davno naglo i neobjašnjivo pobjegao, ali zrake slobode mogao bi prodisati i prije nego li smo se nadali. Naime, sredinom lipnja Ustavni sud odlučuje o žalbi na pravomoćnu presudu bivšem premijeru, a prema kojoj je osuđen na deset godina zatvora zbog korupcije. Presuda bi mogla ići u Sanaderovu korist, a ponavljanje suđenja nije nemoguća opcija, tvrde dobro upućeni izvori iz pravosudnih krugova.

Premda on sam trenutno nema pretjerane snage lobirati na Ustavnom sudu, dio stručnjaka slaže se kako je Vrhovni sud prekršio proceduralna, ali i njegova ljudska prava što je jak adut njegove obrane. Naš dobro upućeni sugovornik tvrdi da lobiranja za Sanadera, ali i pritisci na Ustavni sud radi njega nikada nisu bili žešći te se čini sve kako bi ga se pokušalo izvući. Zbog mogućeg ponavljanja suđenja, uvukao se nemir ne samo u redove njegova HDZ-a, već i u redove vladajuće stranke. Ni jednima, ni drugima u predizbornoj godini ne odgovara Sanaderova reinkarnacija.

Dok vladajućima time u vodu padaju sve njihove optužbe na račun HDZ-a, oporbenjacima je Sanader ionako godinama krimen od kojega na sve načine pokušavaju oprati ruke, prebacujući na bivšeg premijera svu odgovornost za počinjene grijehe, jer eto igrom slučaja nitko osim njega samoga za ništa što je ovaj činio nije znao. Osim tajnih, i za javnost skrivenih puteva kojima se Sanader bori za naklonost institucija, jaka karika u njegovu rukavu koja bi mu mogla ponuditi spašenje jest predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kod koje bi mogao zatražiti milosrđe. U kampanji, ali i nakon nje Sanader je bio bolna točka za prvu hrvatsku predsjednicu, ali i neugodna tema koju svim silama pokušava izbjeći.

Nije nemoguće da bi Sanader u neprilici mogao zakucati na vrata svoje bivše predsjednice koja ima apsolutno moć odobriti svakome, pa tako i njemu pomilovanje. Čovjek je to zbog kojeg je Grabar Kitarović prema vlastitim tvrdnjama pobjegla u Ameriku, ali bilo kako bilo za razliku od mnogih ona ga nikada nije pretjerano kritizirala. Hoće li bivši premijer uskoro dobiti novu priliku za novi početak ostaje za vidjeti. No, bez obzira na sve teško se oteti dojmu, da je presudama unatoč Sanader koliko god možda bio kriv ispao žrtveno janje. Ali jednako tako, kada se malo pobroje njegove afere čini se da su mnogi konkurenti mu po istima i danas posve slobodni ljudi, od kojih neki od njih suverno vladaju državu.

U skaldu s time, fraza da smo se preko njegovih pleća uspješno obračunali s korupcijom pada u vodu. Čovjek koji je šest godina bio najmoćnija figura u zemlji, putra na glavi, ako je suditi po osudama na njegov račun ima. No, postavlja se pitanje što su nadležne institucije, predvođene Bajićevih Dorhom sve te godine činile, kada nisu vidjele silne propuste i kriminal kojim se pljačkala hrvatska sirotinja. Nevenka Jurak, Mladen Barišić, Damir Polančec, Ivan Mravak, Darko Beuk, Ivica Kirin, Petar Čobaković samo su neka od imena koja su preko Sanadera saprali vlastite grijehe, a u ovaj kontekst uvući valja i one koji su Ivu pratili u stopu poručujući s političkih pozornica ‘kud Ivo, tud i ja’. U slučaju Sanader masa je onih koji su ulovljeni u pekmezu, a potpuni paradoks je što presudama unatoč narod nikakve zadovljštine nema jer ukradeno nikada nije vraćeno. U aferi HEP sa Sanaderom je brk mastio Mravak, bivši šef HEP-a koji je navodno prema nalogu Barišića i bivšeg premijera davao novac Fimi Mediji. Ujedno, i sami HEP poligon je brojnih afera, od prodaje jeftine struje TLM-u do zapošljavanja HDZ-ovih kadrova. Demokratski centar Vesne Škare Ožbolt prozvao je Ivu Sanadera, Miomira Žužula i Željka Čovića, bivšeg direktora Plive, da su u Veroni dogovorili nezakonitu i nerealno jeftinu prodaju Plive izraelskom Barru, ali ovu priču nikada nitko do kraja nije istjerao na vidjelo.

U aferi Podravka zajedno sa Ivom sudjelovao je Polančec. Bivši tehnolog topljenih sireva iz Podravke, kojega je Sanader uzdigao na politički vrh, optužen je za pokušaj preuzimanja Podravke s grupom menadžera. Navodno je INA predana MOL-u za kredit kojim je trebalo preuzeti Podravku, a država biti oštećena za 400 milijuna kuna Firme koje su gradile tunele Mala Kapela i Sveti Rok trebale su obojiti i cijevi tunela. No HAC je bojenje naručio od Skladgradnje. Posao za koji je tvrtka braće Žužul dobila 43,4 mil. kuna dogovoren je bez natječaja. Država je višestruko skupljim bojenjem tunela navodno oštećena za 22 milijuna kn, ali niti u ovom slučaju nismo se previše odmakli od mrtve točne. Afera INA također je jedna od onih o kojoj se danas ne govori dovoljno. Uvjerljivo najjača kompanija bivše države prešla je pod kontrolu mađarskog MOL-a iako Mađari nemaju više od pedeset posto dionica. Sumnjalo se da su Sanader i Polančec dali INA-u kako bi dobili kredit za Podravku. Kada već govorimo o aferama ex premijera zagrebati valja i u onu s kućom. Naime, po povratku iz Austrije njegova supruga Mirjana i punac kupili su tri stana u Kozarčevoj ulici.

Riječ je o dva stana koja je kupila Mirjana Sanader te njezin otac Ivan. U četvrtom, suterenskom stanu površine 49 kvadrata, živjela je gospođa Božena Šešljaga. Ona je, kako su tvrdili brojni mediji, tih godina bila izložena pritisku pa se iselila. Najveći kamen spoticanja u Sanaderovoj karijeri bijaše Fimi Media posve nepoznata tvrtka sve do njegove dolaska na vlast. Na poslovni tron dovela ih je Sanaderova naredba da se svi poslovi oglašavanja daju upravo toj tvrtki. Potom, niz direktora i ministara počinje Fimi Mediji plaćati usluge, a tvrtka je godišnje obrtala više od 50 milijuna kuna. Afera Hypo, ali i ona sa satovima i umjetninama vrijednijim od milijun kuna te čuveni slučaj Brodosplit bolne su točke u povijesti pljačke hrvatskog naroda. Pokažu li se slutnje o mogućem izlasku na slobodu točnima, postoji mogućnost da za pljačku nikada nitko adekvatno ne odgovara. No, s druge strane sve i da on ne izađe na slobodu pitanje svih pitanja jest kako je pobogu sve ove afere mogao nanizati sam, bez da je za to itko znao. I zašto nikada nitko neće odgovarati za neznanje, koje ih ne lišava odgovornosti, jer narod ih nije birao da ne znaju već da rade i znaju.