ČOVIĆ: DF se treba opredijeliti želi li biti dio procesa i na koji način

0
499

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji boravi u New Yorku, gdje sudjeluje brojnim aktivnostima u okviru 70. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, u intervjuu za „Avaz“ ističe da je jako važno što delegacija BiH koju on predvodi na ovom značajnom skupu zastupa jedinstven stav kolektivnog šefa države BiH. Čović se osvrnuo i na početak razgovora između lidera SBB-a i SDA Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića o eventualnom ulasku u vlast SBB-a te kaže da je ovo izuzetno značajan proces ne samo za Bošnjake nego i za BiH.

Jedinstven stav 

Iza Vas su dinamična dva dana u Generalnoj skupštini UN-a, a i narednih dana Vas očekuje obraćanje na generalnoj debati te na konferenciji o borbi protiv IS-a. Kakva je pozicija i uloga BiH u globalnim dešavanjima, uključujući i izbjegličku krizu? 
 
– Ocjenjujem poziciju i ulogu BiH prvenstveno na skupovima koje smo do sada imali u okviru programa Generalne skupštine UN-a vrlo dobrima. Pogotovo jer su svi prepoznali da u našim istupima nema špekuliranja niti suprotnih stajališta i da dolazimo s jednim stavom iz BiH. S druge strane, mi svojim učešćem ovdje pokazujemo da smo dio svjetskih procesa i na vrlo praktičan način šaljemo jasnu poruku podrške procesu stabiliziranja odnosa u svijetu u smislu ekonomskog napretka i procesa koji se trebaju dešavati u narednih 15 godina i kada su u pitanju drugi globalni procesi.

S druge strane, val izbjeglica nas je sve vrlo opteretio i o toj temi smo raspravljali u nekoliko razgovora koji su vodili ka iznalaženju rješenja tog problema. Mi smo vrlo jasno naglasili da smo dio takvih procesa, kao i onih koji se tiču borbe protiv terorizma i svih drugih. BiH je partner s kojim se može surađivati i na kojeg se može računati i to nastojimo ovdje pokazati i kroz jedan praktičan način i u svim razgovorima i zagovaranjem takvih principa. Siguran da ćemo ostaviti dobar dojam.

Kako komentirate otpočinjanje razgovora između lidera SBB-a i SDA Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića o eventualnom ulasku u vlast SBB-a?

– Prije svega, veseli me ta vijest, jer su ti razgovori dio onoga o čemu ja govorim proteklih mjeseci i što se uklapa u našu viziju jedne stabilnije i bolje BiH. To je početak jednog procesa u BiH koji bi jasno definirao poziciju i ciljeve zemlje u narednom periodu i na unutarnjem i na vanjskom planu. Uvjeren sam da će razgovori u narednom periodu dovesti do toga da mi do 11. mjeseca imamo potpuno novu parlamentarnu većinu na razini entiteta, a onda se očekuju korekcije i na razini Vijeća ministara BiH i, svakako, na razini svih županija.

Posebna snaga

Što bi za FBiH i BiH značio ulazak SBB-a u vladajuću koaliciju?

– Siguran sam da otvaranje ovih razgovora između lidera SBB-a i SDA ne samo za Bošnjake nego i za BiH znači zaista mnogo. Jer, prije svega, ti razgovori otvaraju naš put ka EU. Ne možemo mi zagovarati europski put ako nemamo na tom putu podršku nekoga kao što je SBB, koji nam daje jednu posebnu snagu. Mi bismo bili neodgovorni da SBB s nama ne gradi ono što se zove budućnost BiH.

Jer nas tek čekaju ozbiljni projekti kada je u pitanju ne samo Reformska agenda i zakoni nego je tu bezbroj stvari koje će biti dosta teške, ali ih moramo donositi da bismo stabilizirali situaciju u BiH. S druge strane, ako želimo aplicirati za EU u narednih nekoliko mjeseci, onda moramo implementirati brojne reforme. Zato sam siguran da to ne možemo bez SBB-a i mi bismo bili neodgovorni da ta snaga s nama ne gradi ono što se zove budućnost BiH.

DF se treba opredijeliti

Kako ocjenjujete trenutnu ulogu DF-a, na čije se izjašnjenje o tome ostaje li u vlasti još čeka?

– Ne bih posebno komentirao ulogu i ponašanje DF-a jer, ako su ozbiljna stranka, a tako se pozicioniraju, onda moraju biti svjesni da se ne može biti „jednom nogom u vlasti, a drugom u opoziciji“. Naravno da postoji mogućnost potencijalne blokade ako imate potpredsjednika FBiH, a ne želite izaći iz vlasti. Mi moramo voditi zajedničke razgovore bez želje da kažemo da nekoga izbacujemo. Znači, DF se treba opredijeliti želi li biti dio procesa i na koji način. bpz.ba