ČOVIĆ: S jednom od partnerskih strana uskoro moguć usuglašen stav o izbornom zakonu

0
617

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, na danas održanoj 6. sjednici u Domu HDZ BiH u Mostaru, raspravljalo je o izmjenama Izbornog zakona BiH, pitanjima branitelja i reorganizaciji tajništva HDZ-a BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u izjavi za medije kazao je kako bi do kraja mjeseca s bar jednom od partnerskih strana moglo doći do usuglašenog stava oko pitanja izmjena Izbornoga zakona, što bi uključivalo presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci, odluku Ustavnog suda BiH za Mostar i tehnička pitanja, poput pitanja otvorenosti i zatvorenosti izbornih lista, izborni prag, zastupljenosti spolova na listama.

Dodao je kako bi, u sljedeća dva ili tri mjeseca, prijedlozi izmjena Izbornog zakona došli u Parlament te bi oni bili usvojeni prije lokalnih izbora kako bi sljedeći lokalni, kao i svi budući izbori, bili održani po novim izbornim pravilima.

predsjednistvohdzbih

Na sjednici stranačkog predsjedništva je analiziran i program rada HDZ-a BiH te se posebno razgovaralo o braniteljskoj populaciji, koja je, kako je zaključeno,  pogođena novim svakodnevnim optužnicama. Odbor za branitelje HDZ-a BiH i HNS-a aktivno se uključio u pružanju pomoći braniteljima.

Na sastanku je konstatirano da se uspješno realizira ranija odluka o uspostavi Ureda za pravu pomoć optuženim pripadnicima HVO-a./ bpz.ba