Dr Kvesić: Na jesen počinje izgradnja Kliničke bolnice za dječije bolesti u Mostaru

0
635

Saudijski razvojni fond trebao bi uskoro odobriti kredit kojim će se financirati izgradnja nove zgrade Kliničke bolnice za dječije bolesti u Mostaru, potvrdio je za Hrvatski Medijski Servis ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr Ante Kvesić.

„Rekli su kako će kredit biti odobren, u tavnju, odnosno do kraja ovog mjeseca. Oni su vrlo odgovorni i mi smo s njima prijatelji već oko sedam godina tako da će to biti ubrzo“, kaže Kvesić.

Nakon odobravanja kredita i potpisivanja sporazuma sa Saudijcima, bit će raspisan natječaj, a radovi na izgradnji bolnice mogli bi početi već u rujnu ili listopadu ove godine, kazao je dr Kvesić za HMS.

Jamci Vlada HNŽ i Vlada F BiH

Početkom ove godine Federalna vlada odobrila je realizaciju kredita od Saudijske Arabije za zdravstvene institucije u HNŽ-u u iznosu od 33 milijuna KM od kojih se 22 milijuna odnose na izgradnju zgrade za Kliniku za dječje bolesti, dok je ostatak novca predviđen za ulaganje u dječji odjel RMC-a ‘Safet Mujić’ i bolnicu u Konjicu.

Mostaru je bila iznimno potrebna nova Klinička bolnica za dječje bolesti, jer je zgrada “Pedijatrije” koja je napravljena 1964. godine u prilično lošem stanju.

pedijatrija1
Maketa nove zgrade Kliničke bolnice za dječije bolesti u Mostaru. Foto: HMS

„Zbog toga je i  počela ova priča o novoj bolnici, jer kada vam dođe svaki dan zahtjev s “Pedijatrije” za promjenu vrata, prozora, popravke fasade, zidova, shvatite kako se više isplati izgraditi novi objekat, nego obnavljati postojeći, pojašanjava za HMS razloge odluke o izgradnji nove zgrade Bolnice za dječije bolesti ravnatelj SKB Mostar dr. Ante Kvesić.

„Nova zgrada dječije bolnice koštat će oko 22 milijuna KM i radovi bi mogli biti gotovi za godinu i pol, tj. do kraja 2016. bi mi mogli useliti u novu pedijatriju“, otkriva ravnetelj SKB-a dr Kvesić za Hrvatski medijski servis.

Pet etaža

Zgrada će imati pet etaža, sa 6.000 metara četvornih korisnog prostora. Nalazit će se nasuprot “Onkologiji”, tako da će istom toplom-vezom biti povezana s glavnim objektom SKB Mostar, što je važno da se djecu može kroz tople prolaze voditi do dijagnostike ili operacijskh sala. Klinička bolnica za djecu će biti jedan arhitekstonski lijep objekat, kojeg je projektirala projentantskua kuću za interjere i bolnice gospođe Biserke Gorski iz Zagreb. S njom imamo dugogodišnje iskustvo i ona zna svoj posao“, veli Kvesić.

pedijatrija2“Diječija bolnica” nalazit će se nasuprot “Onkologije”

Bolnica za dječije bolesti će imati odjel za intenzivnu njegu i još 95 kreveta što je dovoljan smještajni kapacitet da roditelji mogu boraviti s djecom u bolnici.

„To je veliki i funkcionalan objekat i ja vjerujem kako ćemo vrlo skoro na zadovoljsvo malih pacijenata raditi u jednom takvom objektu. Iako se danas mijenja i način liječenja i cilj je što manje da dijete boravi u bolnici. Zato ćemo u tu svrhu imati i dnevnu bolnicu“, kaže ravnatelj SKB Mostar.

Također, dodaje, kako su projektirali novu Kliničku bolnicu za djecu na milijun stanovnika tako da u Mostaru definitivno za 20-30 godina neće trebati veća pedijatrija./ Glorija Krišto//HMS/ bpz.ba