Dr Pehar: DF figurira kao ljubavnica SDA, a HDZ će biti unesrećena supružnica

0
660

Kakav god bio rezultat trenutnog spora oko uprava javnih poduzeća, unutar Vlade Federacije, Čović i HDZ trebaju biti svjesni da, budući da Vlada operira i donosi odluke prema načelu većine, što je omogućeno Petritschevim amandmanima iz 2002, u trenutnoj konstelaciji odnosa hrvatska strana može biti samo ili poražena ili prilagoditi se zahtjevima jačeg bloka, u ovome slučaju riječ je o bošnjačko-bosansko-revolucionarnom bloku u vidu dijela koalicije, SDA i DF, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis dr Držane Pehar, komentirajući mogući epilog krize u Vladi F BiH, odnosno vladajućoj koaliciji.

Dr Pehar je ponovio kako će DF imati ulogu destabilizatora na razini Federacije, odnosno, strane koja će konstantno praviti probleme.

-SDA će eventualno zauzeti poziciju srednjeg igrača, koji posreduje između HDZ i DF i izgledat će poput miritelja, ili u gorem slučaju presuditelja. Budući da je cijeli koncept Federacije do sada zapravo ‘bosanski’, kako je to nametnula uglavnom američka administracija, hrvatskom je bloku određena uloga manjine ili strane koju treba pacificirati i prilagoditi ključnom bosansko-bošnjačkom elementu, predviđa dr Pehar.

Opisujući odnos među koalicijskih partnerima u F BiH i budućnost tog odnosa  uporabio je zanimljivu metaforu:

-U cijelome odnosu DF figurira kao ljubavnica SDA, koja ponekad glumi ljubomoru, a HDZ će, prema mome sudu, figurirati kao unesrećena supružnica koja može samo trpiti uvrede i poniženja, ukoliko uopće odluči ostati u ovome braku. Triangularni odnosi, odnosi u trokutu, u društvenim i političkim odnosima, stabilni su samo ukoliko postoji ekvidistanca između sve tri strane i ukoliko se sve tri strane drže nekih viših načela koja su im zajednička. U koaliciji HDZ, SDA i DF, to očevidno nije slučaj. Stoga ćemo u narednome razdoblju svjedočiti radu Vlade Federacije koji je eratičan, kaotičan, nesređen i prožet stalnim trvenjima i krizama, kaže dr Pehar za Hrvatski Medijski Servis.

Uvjeren je kao je jedina pametna prevencija takvoga stanja bila odluka da se na razini Federacije otvori prostor i za Stranku za bolju budućnost Fahrudina Radončića,

– SBB bi bila bliži koalicijski partner HDZ, nego SDA ili DF, i koja bi bloku SDA-DF mogla zajedno s HDZ parirati, upravo kao predstavnica bošnjačkog elementa koji ne prihvaća majorizirajuću politiku u odnosu na hrvatski element unutar Federacije. Takva politika, opet ponavljam, predstavlja logičnu posljedicu američke dominacije procesom provedbe Daytona na razini Federacije, kaže dr Pehar.

On smatra i kako je  odluka, da se uđe u koaliciju s nekim koga se do jučer s pravom smatralo ‘izdajnikom’ hrvatskoga naroda, to jest, članom Predsjedništva BiH koji je nelegitimno i protuustavno uzurpirao poziciju hrvatskog predstavnika u tome tijelu, “vrlo čudna, moralno izrazito sporna, i po sebi vrlo rizična”.

-Zbog toga što na tome nije na vrijeme inzistirao, HDZ će unutar trenutnih odnosa morati prihvatiti podređen položaj sve dok se politika te stranke ne promijeni, i dok njeni predstavnici ne počnu misliti u pojmovima dugoročne, politički osmišljene strategije, kazao je dr Dražen Pehar za Hrvatski Medijski Servis./HMS/ BPZ.BA