FRA JOZO ZOVKO: Salopeka su ubili jer nije prihvatio njihovu vjeru, to im je smetalo

0
330

Nakon objave da su pogubili Tomislava Salopeka različite su bile reakcije, od političkih, napadačkih, pa do onih najiskrenijih – crkvenih. Ljudi su se okupili i molili za Tomislavov spas. No, mjesni župnik u Vrpolju otkazao je misu zadušnicu za Tomislava Salopeka jer još uvijek ne žele vjerovati da je mrtav. Velečasni Jozo Zovko za direktno.hr komentirao je otkazivanje mise zadušnice za Tomislava Salopeka rekavši da se misa zadušnica održava nakon pokopa, a on ga nije imao pa bi bilo malo nezgodno.

– Biblija uči vjernike da mole za svoje pokojne, jer im molitvom možemo pomoći na njihovom “posljednjem putovanju” i u procesu “čišćenja”. Prema crkvenom vjerovanju, duše u Čistilištu sebi ne mogu pomoći, ali mogu moliti za nas. I tu se ostvaruje solidarnost i jedinstvo zemaljske, nebeske i trpeće Crkve – duša u Čistilištu. Misa zadužnica se održava kao redovna misa nakon pokopa, no u ovom slučaju ako postoji nada da će se ikako pronaći tijelo – rekao je velečasni.

Komentirao je i cijelu ‘situaciju’ nestalog Salopeka istaknuvši da im nije odgovaralo što nije pristao na njihovu vjeru i time je bio nevjernik.

– Ja sam razmišljao kako nije pristao na njihovu vjeru, ni kriv ni dužan, i to im je smetalo. Ostao je vjeran svojoj vjeri, i oni su rekli da je nevjernik. Oni to tako gledaju. Nije prihvatio muslimansku vjeru. Za njih kršćanska vjera nije isto. Uputio sam apel za njega i njegovu obitelj da lakše prožive ove trenutke – kazao je velečasni Zovko.

Povodom obilježavanja blagdana Velike Gospe s mnogih oltara mogao se čuti apel i molitva za Tomislavovu dušu i snagu za njegovu obitelj.

No, velečasni kaže da je od prvog dana molio za Tomislava. Molio je svaki dan kako bi lakše proživio sve što proživljava.

– Ja sam se molio molitve da Bog čuje za njega i njegovu obitelj. On jedini može spasiti njegovu dušu, da ga primi u svoje. Molio sam svaki dan za njega. Tomislav nije bio u napasti, ta snaga koja ga je održala da ne prihvati njihovu vjeru i ostane dostojan svojoj. To je trajalo svaki dan za njega, svi smo se molili za njega da mu bude lakše – zaključio je velečasni Jozo Zovko. bpz.ba