GRANIĆ: Moramo se izboriti za dio pozornosti Bidena za ovaj prostor, osobito zbog Hrvata u BiH

0
202

Čeka nas bizarno vrijeme, ali vrijeme nove nade, rekao je Ivan Grdešić, bivši veleposlanik RH u SAD-u i dekan Sveučilišta Libertas u HRT-ovoj emisiji Otvoreno posvećenoj SAD-u nakon izbora, dok je Mate Granić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, rekao da je šansa da Donald Trump prizna izborni poraz jako mala te da Joe Biden dobro zna da je Hrvatska u ključnim trenucima od 1994. do 1998. bila glavni saveznik i partner SAD-u u regiji.

Donald Trump ne prestaje ponavljati da se na izborima dogodila masovna prijevara. Za to nije iznio dokaze, ali je pokrenuo niz sudskih tužbi kojima pokušava osporiti izborni rezultat. Izabrani predsjednik Joe Biden ne gubi vrijeme i kreće u stvaranje nove Amerike. Ona može napredovati jedino ako je zdrava i sposobna voditi bitku protiv pandemije. Stoga je pozvao vodeće znanstvenike da pripreme COVID plan, koji će se početi primjenjivati nakon inauguracije 20. siječnja.

Granić je rekao da je šansa da Trump promijeni mišljenje i ipak prizna izborni poraz – jako mala.

Ali ja čvrsto vjerujem u američke institucije, sudstvo… Datumi su određeni kad se elektori sastaju, mislim 14. 12., a do tog vremena će biti više sudskih sporova, ali oni će biti riješeni. Vjerojatno će se naći i neke nepravilnosti i tako dalje, ali to je 4 milijuna glasova razlike, nisu bitni glasovi, nego elektori, to dobro znamo. Vjerujem da će do 14. 12. završiti sudski sporovi, a nakon toga djeluju američke institucije, i onda jako malo manevarskog prostora ostaje nakon toga, a pogotovo kada se sastane Kongres. A kako će se ponašati predsjednik Trump, to je teško reći, ali visoko vjerujem da je malo vjerojatno da će promijeniti sadašnju retoriku, ali sve više će ipak biti ne samo medija, nego, s druge strane, i predstavnika Republikanske stranke i ukupno američke javnosti koji će utjecati na to. Otprilike, nakon toga će štetu imati samo predsjednik Trump, poručio je Granić.
Biden već najavljuje konkretne i korjenite promjene. Granić u vanjskoj politici najprije očekuje podršku WHO-u i povratak na Pariški sporazum o klimi. Očekuje i jačanje transatlantskog savezništva i leadership u NATO-u.

To su promjene koje se mogu odmah očekivati. Naravno da ostaju vrlo teški pregovori, posebno gospodarski s Kinom, definiranje politike prema Rusiji, naravno, Sjevernoj Koreji i Bliski istok, i onda ostaje i naš prostor, koji sigurno nije u prioritetima i sigurno najviše ovisi o nama koliko ćemo se izboriti kod administracije novog predsjednika da bude interesa za ovaj prostor, posebno za BiH, posebno položaj Hrvata u BiH, rekao je Granić.

Grdešić je rekao da je Bidenovom pobjedom veliki posao već obavljen te da je sada vrijeme kada on pruža ruku pomirenja drugoj strani koja je glasala protiv njega.

Ne treba zaboraviti da je to 70 milijuna stanovnika, da je to jedan značajan broj ljudi. Nažalost, ljudi koji se nalaze u situaciji koja je nezavidna i oni nisu slučajno krenuli za Trumpovim populizmom i obećanjima o povratku veličini i snazi, objasnio je Grdešić. Dodao je da je Biden sjajno počeo s tim pomirenjem.

Vjerojatno će to biti teško, ali će sigurno jedan dio ljudi, pogotovo nakon nekog vremena, kad se vidi da se otvaraju neke socijalne politike koje su upućene prema njima, vidjeti da je on ustvari njihov predsjednik više nego predsjednik kapitala i razvijenih američkih gradova, poručio je Grdešić./HMS/