HDZ BiH u subotu bira predsjednika – Dragan ÄŒović jedini kandidat

0
590

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine u (HDZ BiH) održat će 25. travnja svoj redoviti sabor, na kojemu će biti biran i novi predsjednik te stranke, a već sada je izvjesno kako će to ponovo biti Dragan Čović, koji su stranku vodi još od 2005. godine.

 

Kako je potvrđeno, Čović nakon desetogodišnjeg staža na čelu stranke na izbornom saboru uopće neće imati protukandidata, no u HDZ-u BiH u tome ne vide ništa čudno niti to smatraju manjkom demokracije.

Dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako je odluka predsjedništva stranke već donesena i po tome će Čović biti jedini kojega će se u subotu predložiti za vođenje stranke i idućih godina.

“Koliko mi je poznato, unutar stranke nitko drugi i da se kandidira nema Å¡anse”, kazao je ÄŒavara u intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko “OsloboÄ‘enje”.

Odluku o tome da kandidat za predsjednika bude samo Čović u vrhu HDZ-a su donijeli na temelju činjenice da su baš njega predložile sve stranačke županijske organizacije.

Po statutu HDZ-a postoji mogućnost da na samom saboru netko istakne kandidaturu za predsjednika, pod uvjetom da za to prikupi dovoljan broj potpisa izaslanika, no već je najavljeno kako će se o novom predsjedniku glasovati javno, odnosno aklamacijom.

ÄŒavara u tome ne vidi niÅ¡ta čudno. “Da su dva kandidata, onda bi bilo normalno tajno glasovanje”, kazao je aktualni predsjednik Federacije BiH.

ÄŒinjenica da će se glasovati javno i tako točno znati tko je ‘za’ a tko eventualno ‘protiv’ ÄŒovića na čelu stranke za ÄŒavaru nije protivna demokratskim pravilima odlučivanja.

“Mislim da to nije manjak demokracije, možda je to čak odraz stabilnosti jedne stranke. Odnosi unutar stranke su jasni, jasno je da je netko nesporno predsjednik i to znači da je dobro vodio”, kazao je ÄŒavara.

Potkrijepio je to rezultatima što ih je HDZ BiH postigao na posljednjim općim izorima u BiH kada je Čović izabran za novog člana Predsjedništva BiH.

“ÄŒović je potpuno opravdano jedini kandidat za predsjednika stranke. Zato ja ne vidim manjak demokracije nego, naprotiv, vidim stabilnost HDZ-a”, zaključio je ÄŒavara.

 

M.M.