Hodak: ‘Suludo je napadati oporbu, a ne vlast – u zemlji u kojoj ekonomija umire!’

0
647
14.05.2015., Veliko Trgovisce - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ispred rodne kuce Franje Tudjmana polozio je vijenac i zapalio svijecu povodom 93. obljetnice rodjenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

“U Hrvatskoj politici niÅ¡ta nije slučajno. Gotovo je sigurno da će vladajuće strukture pokuÅ¡avati i dalje uz pomoć lijevih medijskih kuća – a gotovo sve su lijeve, kompromitirati HDZ i njegovog predsjednika”, primjećuje Hodak.

Dok nam iz Europske unije i iz europskih medija stižu vrlo ozbiljna upozorenja da bi mogli bankrotirati zbog katastrofalne politike ove Vlade i dok se valja jedna od najvećih korupcijskih afera od nastanka Hrvatske (nezakonita prodaja Croatia osiguranja), većina hrvatskih medija bavi se oporbom i njihovim aferama?!

Ova, u demokratskim zemljama vrlo neuobičajena i čudna pojava, sama od sebe nameće pitanje: događa li se to slučajno ili je riječ o planskom podmetanju oporbi kako bi i nakon izbora – ostala oporba.

Možemo li, dakle, do izlaska na birališta očekivati nove optužnice i istrage protiv HDZ-ovaca, jesu li te optužnice (protiv Kalmete te najava optužnice protiv Josipe Rimac) slučajno podignute, odnosno najavljene, baš sada te jesu li slučajni i brojni medijski napadi na šefa oporbe u vrijeme kada bi bilo očekivano da se mediji bave nesposobnom vlašću i njihovim aferama, upitali smo uglednog odvjetnika i političkog analitičara Zvonimira Hodaka.

”U Hrvatskoj politici ništa nije slučajno. Gotovo je sigurno da će vladajuće strukture pokušavati i dalje uz pomoć lijevih medijskih kuća, a sve su lijeve – pa i Večernji, kompromitirati HDZ i njegovoga predsjednika. Nije slučajno da Josip Manolić, koji je notorni udbaš, baš ovih dana daje intervju u kojem optužuje Karamarka za suradnju s Udbom. Manolić je šef šefova, prvi među udbašima i normalno je da on može kompromitirati koga god hoće. Ipak je on na vrhu svega. Bio je predsjednik Vlade, predsjednik Sabora pa možete zamisliti pod kojim je uvjetima Tuđman stvarao Hrvatsku, uz tolike udbaše pored sebe”, primjećuje Hodak pa dodaje da će se slični pokušaji diskreditacije Karamarka i njegovih najbližih suradnika ponavljati iz dana u dan.

”Već danas sam u jednim dnevnim novinama čitao tekst: ‘Hoće li Karamarko pomoći Milanoviću da ostane na vlasti?’ Taj list piše kako Karamarko radi velike pogreške i kako bi zbog toga mogao izgubiti izbore. No, svima je jasno što je oporba, a što vlast. Karamarko niti donosi zakone, niti odlučuje o bilo čemu pa je suludo u takvoj situaciji pisati o njegovim pogreškama, a ne o brojnim aferama aktualne vlasti. Pišu kako se Karamarko spetljao sa ‘šatorašima’ koji u invalidskim kolicima ugrožavaju do zuba naoružane policajce, a ne primjećuju da je policija debelo ušla u crkvu svetoga Marka te tako prekršila važnu međunarodnu konvenciju. Scenarij učestalog udaranja po onima koji ni o čemu bitnom ne odlučuju, ponavljat će se sve do izbora, odnosno dok ne izgube vlast. Jer izbori su pravi odraz raspoloženja naroda, a ne naručene ankete popularnosti prema kojima je šef oporbe, dakle čovjek koji ni o čemu ne odlučuje, najnepopularnija osoba u Hrvatskoj. Takve ankete nemaju veze s realnošću i očito je da su namještene”, podvlači Hodak.

Napominje zatim da se u hrvatskim medijima uopće ne govori o upropaštenom hrvatskom gospodarstvu, što je u ovom trenutku daleko najvažnija tema.

”Znamo da je Karamarko bio šef Manolićeva i Mesićeva kabineta i to je sve poznato i to je u njegovoj je biografiji. No, što je s biografijama Ive Josipovića i Zorana Milanovića i njihovih očeva? O tome se ne priča. Mediji napadaju oporbu, a ne vlast, što nema veze s mozgom, no u Hrvatskoj je to tako. Ovdje sve ovisi u kojoj si političkoj opciji. Ako si gradonačelnik Dubrovnika ili Vukovara, onda se možeš kandidirati i s pravomoćnom presudom. A ako si gradonačelnik Knina, onda ne smiješ ni ako se priča da će protiv tebe biti podignuta optužnica. Ono što za jedne vrijedi, za druge ne vrijedi. Normalno bi bilo da novinari preispituje vlast, a normalno je i da nesposobna vlast izgubi izbore. No, ako i nova vlast bude loša, normalno je da i nju kritiziraju u medijima i da ju građani smjene za četiri godine. To bi bilo normalno i očekivano ponašanje, no u Hrvatskoj mnoge stvari nisu normalne, zaključuje na kraju poznati odvjetnik i britki kolumnist. bpz.ba