Hrvatska inovatorica Josipa Majić, Kongorka podrijetlom, na sammitu s Obamom!

0
564

Josipa Majić je kćer Ivice Matina (djed Jozo Majić “Mata”, kao nadimak iz Škorine pjesme). Dakle, rodom je iz Kongore (što je odmah jasno po Obaminom društvu). Mater je Mira iz Grabovice. Naravno, i Mandino Selo mora biti tu. Baka joj je pokojna Mandoseljka, Anđa rođ. Šumanović, sestra pok. Grge, Bikanova tetka. Njeni roditelji, Ivica i Mira se vraćaju u Kongoru kao umirovljenici, premda imaju kuću u Zagrebu. U Kongori još živi samo stric Andrija, veteran i HRVI, odlikovani pripadnik HV, ranjen na Maslenici, (Tomislav Majić)

Mlada hrvatska poduzetnica Josipa Majić zvijezda je ovogodišnje plenarne sjednice Globalnog poduzetničkog summita koji se održava u glavnom gradu Kenije Nairobiju.

Josipu Majić je predsjednik Barack Obama pozvao da s njim i kenijskim predsjednikom Uhurom Kenyattom otvori Globalni poduzetnički summit.

Podsjetimo, Josipa Majić je poduzetnica-inovatorica, koja je s Anom Buricom osnovala tvrtku koja ima zaposlenike u Zagrebu i Londonu, a koja je osmislila projekt Teddy the Guardian. Riječ je o medvjediću namijenjenom bolesnoj djeci jer pametna igračka prati dječje vitalne znakove pomoću senzora i zbog toga ju je odlično smjestiti u bolnicu jer mjeri otkucaje srca, tlak, saturaciju kisikom, temperaturu, a predstavljen je prošle godine na sajmu potrošačke elektronike International CES u Las Vegasu.

Medvjedić Teddy funkcionira tako da mu se na nekoliko sekundi stisne desna šapa, a aplikacija koju su osmislile djevojke odmah šalje podatke o zdravstvenom stanju na pametni telefon ili gadget. Sva učitanja su povezana s korisničkim profilom pa je tako posve jednostavno pratiti prijašnje podatke pacijenta. Elektronički dijelovi medvjedića zaštićeni su silikonom kako djeca ne bi bila u kontaktu s elektronikom, ali i zbog pranja jer je nužno da se igračka može lako dezinficirati. bpz.ba