HVIDRA Oreškoviću: Zašto niste otvorili javni natječaj za izbor ostalih ministara ali i svojih savjetnika?

0
159

Otvaranjem natječaja koji se pretvorio u svojevrsni lov na mjesto ministra branitelja doveli ste do velikih problema u javnoj percepciji braniteljske populacije, stoji u otvorenom pismu HVIDRA-e upućenom predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću povodom imenovanja ministra branitelja i donošenja državnog proračuna RH za 2016. godinu.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH,

U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske ovim putem obraćamo Vam se ovim otvorenim pismom nezadovoljni postupkom odugovlačenja imenovanja ministra branitelja što je dovelo do sada nezapamćene situacije u kojoj se zatekla populacija hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Slijedom navedenog, molimo da nam odgovorite na pitanje iz kojih razloga do današnjeg dana nije imenovan ministar branitelja, nakon ostavke g. Crnoje, iako ste prije dva i pol tjedna imali prijedlog za imenovanje istaknutog kandidata, hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata g. Milijana Brkića, po prijedlogu Domoljubne koalicije, kojeg su koliko smo vidjeli, podržale sve krovne udruge iz Domovinskog rata, kao i HVIDR-a RH (odlukama Glavnog odbora i Predsjedništva od 25.2.2016.), budući da se radi o časnoj osobi, legendarnom pripadniku Specijalne jedinice policije zagrebačkih Alfi, sa kojima je prošao sva ratišta i u borbenom sektoru MUP-a proveo 1966 dana, kao istaknutom hrvatskom branitelju i heroju Domovinskog rata, impresivnog ratnog puta i nemjerljivog doprinosa u obrani suvereniteta i slobodi Republike Hrvatske.

>>Karamarko: Brkić je naš jedini kandidat i za njega dižemo ruke

Nije jasno iz kojih ste razloga, iako nismo vidjeli nikakve primjedbe i prijedloge protiv g. Brkića, osobno donijeli Odluku prema kojoj ste pozvali sve braniteljske udruge da predlože svoga kandidata za ministra branitelja. Ukoliko su krovne udruge podržale g. Brkića koji je prijedlog Domoljubne koalicije, što je njihovo demokratsko pravo, čemu ovakvo blamiranje i ponižavanje imenovanog kao i svih udruga koje su ga podržale, a posebice je strašno Vaše potpuno ignoriranje primanja imenovanog više od dva tjedna, te su nejasni kriteriji po kojima odlučujete koji su pojedinci ili udruge prema Vama više „zaslužniji“ da ih odmah saslušate odnosno uvažite njihove prijedloge. Jasno je da svaka braniteljska udruga ima svoga istaknutog pojedinca i više njih koji bi mogli obnašati tu časnu dužnost. Na žalost, ovakvim načinom komunikacije, došlo je do pokretanja postupka razjedinjavanja braniteljske populacije, ponižavanja branitelja te urušavanja vrijednosti Domovinskog rata, kao i prebacivanja političke odgovornosti na udruge.

Otvaranjem natječaja koji se pretvorio u svojevrsni lov na mjesto ministra branitelja, koji natječaj ste onda trebali otvoriti za sva ministarstva, pa i prema tome i za svoje savjetnike, doveli ste do velikih problema u javnoj percepciji braniteljske populacije, a u kojoj situaciji nas sada posebno zabrinjava usvajanje državnog proračuna koji je donesen bez ministra branitelja. Slijedom navedenog, molimo da nam odgovorite na pitanje tko je u ovoj nesvakidašnjoj situaciji branio interese braniteljske populacije u postupku donošenja proračuna Ministarstva branitelja? Obzirom da nije bilo ministra branitelja, prema svemu navedenom, smatramo Vas izravno odgovornim za eventualne posljedice smanjivanja ili ukidanja braniteljskih prava. Nadamo se da ovakvi postupci ne vode do krajnjeg cilja – ukidanja Ministarstva brantelja prema nekim medijskim najavama koje osobno niste demantirali.

>>Još jedan bivši Josipovićev savjetnik u kabinetu Tihomira Oreškovića

U prethodnom priopćenju naša je udruga oštro osudila te se u potpunosti protivila bilo kakvim inicijativama i najavama ukidanja Ministarstva branitelja, kao i pripajanja istog Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, te smo pojasnili sve pravne i ostale posljedice takvih odluka. Ministarstvo hrvatskih branitelja pod raznim nazivima djeluje od 1998. godine, te je između ostalog, isključivo nadležno za skrb o braniteljima Domovinskog rata, što je posebice važno iz razloga potrebe rješavanja svih prava hrvatskih branitelja temeljem jedinstvenog zakona – Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koje stajalište će HVIDR-a RH i dalje zastupati, posebice radi katastrofalnih posljedica razdvajanja mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukidanje prava na opskrbninu za najugroženiju skupinu hrvatskih branitelja i ostala prava koja su tijekom protekle 4 godine bila izbačena iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji – što ste vidimo nastavili i u prijedlogu državnog proračuna za 2016. godinu.

>>Enigma Tima Oreškovića

Obzirom da nismo dobili nikakve odgovore na naša pitanja koja smo postavili u prethodnom dopisu, ovim putem tražimo žurni sastanak vezano za očitovanje u svezi gore navedenih upita kao i pojašnjenja svih stavaka državnog proračuna RH za 2016. godinu na poziciji Ministarstva branitelja u cilju zaštite digniteta hrvatskih branitelja i vrijednosti Domovinskog rata”, stoji u otvorenom pismu koje potpisuje Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH.

Zdenko Vukić ·

Po logici koju primjenjuje kod izbora ministra branitelja Orešković je trebao za izbor ministra obrazovanja tražiti mišljenje nastavnika, za izbor ministra zdravstva – mišljenje liječnika i medicinskih sestara, za izbor ministra rada i socijalne skrbi – mišljenje socijalno osjetljivih skupina, za ministra gospodarstva – misljenje gospodarstvenika, za ministra pravoduđa – mišljenje sudaca i odvjetnika a za ministra financija – mišljenje bankara. Da je to načelo primjenjivao u ostalim slučajevima onda bi Urša Raukar i slični imenovali ministra kulture, što su i imali namjeru. Dvojbeno je samo čemu bi u tom slučaju služili izbori i političke stranke???
Like · Reply · 2 · 4 hrs
Domagoj Knez

Slučajni predsjednik Vlade Orešković je smušenjak i beskičmenjak. Sam sebe je uvalio u slijepu ulicu.
Slučajni predsjednik Vlade još slučajno nije ustoličio ministra obrane.
Slučajni predsjednik Vlade još slučajno nije svojim potpisom maknuo Lozančića kao što je to učinila Predsjednica države.
Slučajni predsjednik Vlade je imao prioritete da pod hitno sebi odabere savjetnike koji su bili u službi Josipovića. To je bilo puno važnije nego smijeniti Lozančića i prihvatiti kandidaturu Brkića za ministra branitelja. Naime, nije dobro zamjeriti se Josipoviću i ostalim jugosrpskim petokolonašima.
Jednog dana će slučajni predsjednik Vlade imati vremena i za riješiti enigmu Lozančića i ministra obrane.
Trebamo razumjeti slučajnog predsjednika Vlade i dati mu vremena da obavi sve te slučajno teške zadatke.
Orešković postaje odvratan sa svojom kolebljivošću. Odavno je trebao odlučiti i o Lozančiću i o ministru branitelja.
Like · Reply · 2 · 3 hrs
Stipe Čatlak ·

Tzv. premijer sprda se s hrvstskim braniteljima i pokazuje koliko mu je do njih stalo ! S druga strane i HDZ-u i predsjednici pljuje u lice ne smjenjivanjem Lozančica ! O omalovažavanju gospodina Brkica da i ne govorimo ! Na ovom testu pada ili prolazi Domoljubna koalicija ! Brkic ili novi izbori ! Zasto zato sto je najbolji kandidat, domoljub, ratnik, otganizator i nepotkupljiv i zato što ga ne žele svi kojima nije mila Hrvatska !

M.M. bpz.ba