Jurčević: Nadamo se da će presuda biti početak distanciranja od zločina

0
228

Kometirajući presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koje je Visoki zemaljski sud u Münchenu osudio na doživotni zatvor, povjesničar Josip Jurčević je upozorio da je sada iznimno važno identificirati sve one pojedince koji su, opstruirajući izručenje i suđenje Perkoviću i Mustaču, sprječavaju izlazak Hrvatske iz totalitarnog komunističkog sustava i prihvaćanje europske pravne stečevine i pravne države.

-Nadamo se da će to biti početak suočavanja s prošlošću, istraživanja, ali i distanciranja od zločina komunističkog totalitarnog sustava. Tu su i simboli, mi još duboko živimo u komunizmu. Tu je rezolucija parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz 2006., Hrvatski sabor je donio deklaraciju o osudi komunističkog režima iste godine, to je doneseno spontano na jednoj noćnoj sjednici, ali to je ostalo mrtvo slovo na papiru. Nadamo se da ćemo uspjeti uz pomoć EU – ocijenio je Jurčević.

>>Perković i Mustač osuđeni na doživotni zatvor

Iznimno važnim smatra potrebu identificiranja svih pojedinaca u hrvatskim institucijama koje su pokušale zaštititi zločinačko djelovanje jugoslavenskog represivnog sustava.

– I političke i pravosudne institucije Republike Hrvatske, a pogotovo DORH, kroz Lex Perković pokazale su da su vjerene jugoslavenskom zločinačkom sustavu i sada osuđenim zločincima. To je lako prepoznato, ako se krene od toga, može se identificirati osobe koje su danas jednako moćne i sprječavaju izlazak Hrvatske iz totalitarnog sustava i prihvaćanje europske pravne stečevine i pravne države – rekao je Jurčević gostujući u specijalnoj emisiji HRT-a.

Komentirajući način na koji je odvjetnika Anto Nobilo branio Josipa Perkovića, Jurčević je kazao da je riječ o iznimno lošoj obrani temeljenoj na konstrukcijama i spinovima a ne na materijalnim dokazima.

– Svakom imalo informiranom poznavatelju ove problematike jasno je da od pada Aleksandra Rankovića ključne ovlasti i mogućnosti imaju tijela SDS-a na državnoj razini, dok je savezna razina imala isključivo logističke ovlasti, što dokazuju i pravilnici službe koje je sud uzeo u obzir. Insistiranje na odgovornosti srbijanskih kriminalaca i vojne službe, koja za takvo što nije imala resurse, je jeftin Nobilov spin na koji nitko razborit neće nasjesti – ocijenio je Jurčević.

>>Nobilo priznao poraz: Očekujem osuđujuću odluku Suda

Podsjetio je i na slučaj Nobilovog krivotvorenja dokumenata raskrinkan pred Haškim sudom.

– Nobilo je pred Haškim sudom kompromitirao i Hrvatsku državu. Pokušavajući braniti svog klijenta Tihomira Blaškića, on je zajedno sa pojedincima iz MUP-a i drugih institucija išao krivotvoriti dokumente zahvaljujući kojima je nevini Dario Kordić dobio drakonsku kaznu od 25. godina zatvora. Haški sud je te krivotvorine razotkrio i Nobila udaljio sa Haškog suda. Međutim, institucije hrvatske države nikada nisu napravile istragu o tome nego je sve jednostavno zataškano – podsjetio je Jurčević.

>>Strah od uhićenja – Goran Štrok pozvao “antifašiste” na “Novu narodno-oslobodilačku borbu”!

Upozorio je i na negativno financijsko poslovanje njegovog ureda kao i na činjenicu da poznati odvjetnik većinu prihoda ostvaruje iz tvrtki do kojih je došao u privatizaciji.

– Dostupni pokazatelji o poslovanju Nobilovog odvjetničkog ureda pokazuju da on iz godine u godinu posluje s ogromnim minusima. Glavninu svojih prihoda Nobilo naime ostvaruje iz tvrtki do kojih je, uz nečiju pomoć, došao u privatizaciji. Upravo iz tog razloga čini se da on pribjegava krivotvorinama kako bi zaštitio sebe i krug svojih zaštitnika. Nobilo je sin nekadašnjeg pripadnika OZNA-e koji je očito zahvaljujući tim vezama u osamdesetim godinama postao i republički tužitelj , od kada po svemu sudeći seže i njegov odnos s Josipom Perkovićem – istaknuo je Jurčević gostujući u u specijalnoj emisiji HRT-a posvećenoj presudi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

 

M.M. bpz.ba