Kako dobiti tri polovine?

0
616
Nova federalna koalicija ovog tjedna naći će se pred najvećim ispitom dosad i ključnim pitanjem o mogućnosti sveopćeg funkcioniranja izvršne vlasti, čija je potpuna blokada nastupila onog trenutka kada su na dnevni red došla najveća javna poduzeća (JP).
Neslužbeno je procurilo da bi Vlada FBiH, nakon 20 dana blokade uzrokovane nepostizanjem dogovora o načinu imenovanja uprava (a samim tim i preuzimanja kontrole) u kompanijama koje donose veliki profit, konačno mogla zasjedati. Početno zaoštravanje retorike između DF-a i HDZ-a, nastalo zbog različitog tumačenja zakona i pravnih propisa, u međuvremenu je preraslo u politički sukob, koji prijeti da odredi i samu sudbinu koalicije.
No, posljednjih nekoliko dana stranački vrhovi u tajnosti pokušavaju postići konsenzus i spasiti koaliciju, međutim, još nema odgovora.
Podsjećamo, sukob je nastao jer DF inzistira na primjeni Uredbe Vlade Nermina Nikšića iz 2011. godine, kojom su javna poduzeća prešla u nadležnost ministarstava, dok HDZ bojkotira sjednice sve dok se Vladina uredba ne ukine te se ne počne primjenjivati zakon, kao viši pravni akt.
To bi onda značilo da je Vlada FBiH, sa šest HDZ-ovih i šest ministara SDA, ta koja isključivo odlučuje o postavljenjima u JP, čime bi se utjecaj DF-a i njihova četiri ministra sveo tek na puko podizanje ruku na sjednicama.
U ovom trenutku sve upućuje na to da će DF morati popustiti ili da će partneri morati pronaći neko solomonsko rješenje, tim prije jer je u međuvremenu SDA otvoreno poduprijela stajališta HDZ-a.
“Zakonitost u radu Vlade FBiH mora biti osigurana, jer se ne smije dozvoliti prevelika moć u rukama jednog čovjeka”, kaže Amir Zukić, generalni tajnik SDA za Nezavisne.
On poručuje da imenovanja u JP mora rješavati Vlada FBiH.
“Zamislite sada da ministar zdravlja, koji je iz HDZ-a, počne postavljati, recimo, sve direktore u domovima zdravlja”, navodi Zukić.
Na pitanje znači li ovo da je stav SDA sada identičan HDZ-ovom, Zukić odgovara da su to razmiÅ¡ljanja “voÄ‘ena čisto logikom i transparentnošću”.
Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, smatra da HDZ “ne smije popustiti, jer je jedina transparentnost odlučivanje na tijelima”.
“U ovom slučaju, to je najmanje na Vladi, iako često ni to nije najzakonitije. Dakle, mislim da se to mora braniti kao stav. Koliko sam informiran, na pomolu je neki dogovor, ali bez obzira na to, ako ovako nastavimo pojavit će se novi problemi”, zaključuje Lovrinović, koji smatra da je rjeÅ¡enje “da svi shvate da nitko nije dežurni čuvar BiH”.
Tijekom dana nitko iz vrha DF-a nije odgovarao na pozive novinara Nezavisnih, što na neki način upućuje na to da su pred nama ključni dani za pokušaj spasa federalne koalicije. bpz.ba