Knjigozori Miljenka Stojića: Pogled kroz ključanicu

0
348

Branko Vukas (priredio), Stjepan Đureković: Što ga je ubilo?, Naklada Pavičić, Zagreb, 2014.

O Stjepanu Đurekoviću naizgled sve znamo. Terorist. I gotovo. Tako su uvjeravali nas, tako se to prenosi na mlađe naraštaje. A nije tako, dapače.

Branko Vukas je priređujući ovu knjigu napravio veliku stvar. Istina ni njega ni izdavača nije dovoljno dobro shvatila sama Đurekovićeva obitelj, ili oni nju, svejedno, ali to ne mijenja ništa na stvari. O Đurekoviću su progovorili mnogi, naravno i on o samome sebi. Uporabljen je način suvremenih dokumentarnih filmova. Priča je ispričana kroz usta različitih ličnosti, zastupljeni su bitni stavovi, da bi netko sam mogao zaključiti što se zapravo dogodilo.

Bila su to zaista teška vremena. Početak osamdesetih godina prošloga stoljeća. Zločinac Josip Broz Tito već je umro. Međutim, dok je još bio na životu Đureković je skrivećki pisao romane o njemu i o njegovom čedu Jugoslaviji. Pa ih je onda prenio na Zapad i počeo izdavati. Komunisti su se raspametili. Najprije su počeli objavljivati da je nitko i ništa, obični kriminalac. Bilo je to teško dokazati jer je zauzimao jedno od najviših mjesta u INI. Na kraju se Udba potpisala uobičajenim načinom: metkom i sjekirom. Nešto kasnije dokončali su život i sina mu Damira. Jugoslavenske novine su javljale da su pali u međusobnom razračunavanju neprijateljske emigracije. Borci za hrvatsku slobodu itekako su znali o čemu se radi. Knjiga o svemu tomu govori, makar nedostatno, kao kroz ključanicu. Nije ona kriva, krive su druge nenapisane knjige.

Ovo je ukratko sadržaj djela pred nama. Tko ga uzme u ruke imat će što čitati. Možda će mu se tada početi i rojiti pitanja u glavi o sudbini obitelji ne samo Stjepana Đurekovića, nego i drugih ubijenih. Što im se događalo, kako su se prema njima odnosile jugoslavenske, kako ove sadašnje hrvatske vlasti. Koliko zapravo uopće znamo o sličnim događajima? Jesmo li se pomirili s istinom koju su nam o tome pričali komunisti ili smo se potrudili pronaći onu pravu? Da stanemo ovdje. Sve dok ne razbistrimo ta vremena ne ćemo razbistriti ni svoju sadašnjost. Sudionici su među nama i pitanje je jesu li se obratili ili i dalje nastavljaju istim putem?

Miljenko Stojić