LIDERI: Papa Franjo i Angela Merkel najglasniji za prihvat izbjeglica

0
598

Pitanje je samo imaju li iste motive?

Jučer je Papa Franjo nakon molitve Anđeo Gospodnji i tradicionalnog obraćanja vjernicima okupljenima u Vatikanu uputio apel za prihvaćanje izbjeglica u Europi:

”Draga braćo i sestre, milosrđe Božje se prepoznaje kroz naša djela, kao što nam je posvjedočila svojim životom blažena Majka Terezije iz Kolkute, čiju godišnjicu smrti smo slavili jučer. Suočeni s tragedijom desetaka tisuća izbjeglica koji bježe od smrti zbog rata i gladi, i putuju prema nadi života, Evanđelje nas poziva, traži od nas da budemo ‘bližnji’ najmanjima i napuštenima, da im damo stvarnu nadu. Nije im dovoljno reći da budu hrabri i strpljivi. Kršćanska nada je borbena, s ustrajnošću onih koji putuju prema sigurnom cilju. Zato uoči godine Jubileja milosrđa upućujem poziv župama, redovničkim zajednicama, samostanima i svetištima diljem Europe da izraze konkretnost Evanđelja i prime jednu obitelj izbjeglica. Bit će to konkretna gesta u pripremi za Svetu godinu milosrđa. Neka svaka župa, svaka redovnička zajednica, svaki samostan, svako svetište u Europi iskaže gostoprimstvo jednoj obitelji, počevši od moje Rimske biskupije. Obraćam se svojoj braći europskim biskupima, pravim pastirima, da u svojoj biskupiji podupru ovaj moj apel, podsjećajući da je milosrđe drugo ime za ljubav: “Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25, 40).

Angela Merkel je na zaprepaštenje mnogih u Njemačkoj izjavila da njemačka socijalna politika može podnijeti val od čak 800 tisuća izbjeglica što je duplo više od broja koji se spominjao na početku krize.  Ima li u ovoj gesti evanđeoskog duha ili je sve čista pragmatika? Naime, s izbjeglicama Njemačka dobiva jeftinu radnu snagu te osigurava neophodan broj useljenika koji je potreban da se ne naruši ukupan broj stanovnika Njemačke koji je u drastičnom padu. Manje je poznato da u Njemačku svake godine doseli 230 000 osoba iz inozemstva i da nije toga imali bi 5 milijuna stanovnika manje nego što su ih imali 50-ih godina prošlog stoljeća. Prema nekim procjenama, ukoliko ubuduće ne bi bilo dovoljnog broja doseljenika 2050. bi u Njemačkoj moglo živjeti samo 51 milijun ljudi, a za 100 godina samo 24 milijuna.

U posljednje je vrijeme u Njemačkoj zabilježeno više slučajeva krštenja izbjeglica bivših muslimana. Merkel je izjavila da to nije olakotna okolnost za dobivanje azila, iako bi trebala biti jer bi deportirati ove ljude u mjesta od kuda su došli gdje je prisutan ekstremni islam, za njih značilo smrt. Za Merkel je kao državnicu očito važnija društvena integracija koja podrazumijeva brzo savladavanje jezika i prihvaćanje poslova za kojima postoji potražnja, a manje duhovna. Niti ova druga nije nebitna, pitanje je samo što predstavlja novi njemački, i uopće europski, duhovni identitet. bpz.ba