LJUBIĆ: BiH će Hrvatima biti prihvatljiva koliko i Sarajevo Hrvatima koji u njemu žive

0
337

-Bosna i Hercegovina će biti za Hrvate prihvatljiva u mjeri u kojoj i Sarajevo kao glavni grad bude prihvatljivo za Hrvate koji u njemu žive. Mi ne podržavamo ovaku državu, ali podržavamo Bosnu i Hercegovinu, to je naš zavičaj, naši su korjeni ovdje najdublji i Bosnu i Hercegovinu mi nećemo napustiti, niti je bilo kome prepustiti, kazao je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i voditelj liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici na hrvatskim parlamentarnim izborima dr Božo Ljubić, govoreći na predstavljanju kandidata ove stranke u Sarajevu, javlja bpz.ba

Predstavljanju kandidata HDZ-a iz 11. izborne jedinice za Hrvatski sabor u Centru za pastoral mladih u Sarajevo nazočio je, uz ostale i hrvatski član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović zamjenici predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda Borjana Krišto i Bariša Čolak, te velopslanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Ljubić je obraćajući se sarajevskim Hrvatima kazao kako ima poseban senzibilitet prema njima, jer je najveći dio svog života, uključujući i tri ratne godine proveo u tom gradu.

Život u Sarajevu

-Većinu onog što sam ostvario u životu, ostvario sam u Sarajevu. Ovdje sam podizao djecu, jedna mi je kćerka i rođena ovdje. Bio sam ovdje i šef sveučilišne klinike, šef ratne kirurgije, ministar zadravstva Republike i Federacije BiH. Ulazio sam u Sarajevo sa šljemom, kao komnados preko Igamana, u autu, bez upaljenih svjetala, oko 30-tak puta prošao sam kroz tunel, ispod piste. Prema tome, znam kako je bilo vama, kako je bilo živjeti u Sarajevu. Rođen sam u Širokom Brijegu, a življene i podizanje djece u Sarajevu u meni izgradilo jedan senzibilitet da znam kako se ljudi mogu osjećati u sredini u kojoj jesu manjina, kazao je Ljubić.

Ljubić je izrazio nadu da će u budućnosti Hrvati obnoviti svoju narodnu supstancu i svoj identitet u Sarajevu i da se neće događati ono što se dogodilo u Tuzli, da, kako je rekao, trećina građana Tuzle koji su se izjasnili kao Hrvati navedu da ne govore hrvatskim jezikom. -Zbog toga nam trebaju i škole i sveučilišta i mediji na hrvatskom jeziku. Mi se u Sarejvu moramo boriti za kvalitet, međutim da bi dobili priliku mi se moramo izboriti za našu jednakopravnost. kazao je Ljubić, ističući kako su sarajevski Hrvati često izloženi medijskim manipulacijama.

Pri tom je, kao primjer naveo Čovićevo i njegovo očitovanje prigodom proslave obljetnice utemeljenja Hrvatske republike Herceg Bosne. što je u sarajevskim medijima predstavljenio kao poziv na povratak prošlost.

– Naglasili smo da je HR HB ugrađena u temelje i Washingtona i Daytona, samim tim je i politička i pravna činjenica, da su Hrvati na referendumu u najvećem postotku izglasali neovisnost BiH i da s tog stajališta, ne s namjerom da vraćamo kotač povijesti nazad, jer to nije moguće, imamo pravo tražiti riješenja za BiH kojima će se ostvariti potpuna jednakopavnost i suverenost Hrvata kao tvorbenog, konstitutivnog narod u BiH, naglasio je Ljubić.

Sinergija sa Zagrebom

A mi to, dodao je, možemo postići jedino hrvatskim zajedništvom u BiH koje je ostvareno kroz Hrvatski Narodni sabor i, kako je rekao, sinergijom sa Zagrebom

Podsjetio je kako je ta sinergija. već rezultirala time da je u Europskom parlamentu usvojena Rezolucija, koju su izlobirali hrvatski europarlamentarci među kojima je i sadašnji predsjednik HDZ Andrej Plenković, koja osuđuje separatizam Banja Luke i unitarizam političkog Sarajeva i zagovara upravo ono što zagovaraju politički predstavnici bh Hrvata; BiH uređenu na načelima federalizma, decentralizma, supstidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Ta sinergija, dodao je, rezultirala je i time da je hrvatski član Predsjedništva BiH dr Čović, “maestralim veleslalom kroz razne opstrukcije”, i uz pomoć hrvatske diplomacije i hrvatskih zastupnika u Bruxellesu, na čelu s Plenkovićem, u siječnju predao aplikaciju za članstvo BiH u EU, što su mnoge diplomate samo pola godine ranije smatrali nemogućom misijom

-Samo u sinergiji naše politike ovdje i Zagreba mi se možemo izboriti za jednakopravnost Hrvata u BiH, kazao je Ljubić, te pozvao sarajevske Hrvate da na predstoječim izborima za Hrvatski sabor podrže listu HDZ-a navodeći tri razloga za to.

-Prvi razlog je zato što HDZ zagovara integralni pristup, integraciju Hrvata ma gdje živjeli, drugi zato što su na ovoj listi svi kandidati Hrvati izvan Hrvatke, od kojih je velika većina iz BiH. Tri zastupnika u Saboru, a borit ćemo se da nas bude 10, ne mogu sami učiniti ništa, ali mogu puno ako su podržani od parlamentarne većine koja zagovara istu politiku, a to je HDZ, i ako će djelovati u okviru te parlamentarne većine, a hoće, kazao je Ljubić.

Osim Ljubića prisutnima u dvorani predstavili su se i drugi kandidati, među ostalim i Željko Raguž, ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, Davor Čordaš, inače ministar za izbjegle i raseljene u Vladi RS, dr Vjekoslav Jeleč, Dragen Konte, Ankica Gudeljević, Ivanka mađar- Šimić, Miro Grabovac Titanpreuzmi i drugi. bpz.ba