LJUBIĆ S ČELNICIMA “PRSTENA”: Zalaganjem za Hrvate u BiH Hrvatska investira u vlastiti razvoj

0
415

redsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske dsr Božo Ljubić sastao se s predstavnicima Udruge bosanskih Hrvata „Prsten“: predsjednikom Udruge Mijom Marićem, dopredsjednikom Udruge Pavom Zubakom, glavnim tajnikom Udruge Marjanom Biškićem i članom Kluba poduzetnika Udruge Ivicom Nuićem, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predstavnici „Prstena“ predstavili su djelovanje Udruge izrazivši želju za jačanjem suradnje sa saborskim odborom, a kako bi pitanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine postala sadržajnim dijelom rada Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Udruge Mijo Marić osvrnuo se na varijable koje bi se trebale ostvariti u suradnji s Republikom Hrvatskom, a koje su rješavanje pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, pomoć Hrvatske kao članice Europske unije za ulazak Bosne i Hercegovine u Uniju te zajedničko djelovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj radi ostvarenja važnih strateških ciljeva.

Očuvati politički subjektivitet bh Hrvata

Sudionici sastanka su se usuglasili kako je očuvanje političkog subjektiviteta Hrvata u Bosni i Hercegovini prioritetni strateški interes kako Hrvata u toj zemlji tako i samih država Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Gospodarska suradnja te suficit koji Hrvatska ostvaruje u trgovinskoj razmjeni s Bosnom i Hercegovinom dokaz su kako je zalaganje Hrvatske kroz financijsku potporu i investicije te političko zalaganje za ravnopravnu poziciju hrvatskog naroda u BiH ujedno i investiranje u vlastiti gospodarski razvoj, smatraju predstavnici „Prstena“ koji su istaknuli kako su spremni svoj gospodarski potencijal i humanitarno djelovanje, zajedno s institucijama Republike Hrvatske, institucijama Hrvata u BiH te institucijama Bosne i Hercegovine, staviti u funkciju održivog opstanka Hrvata u BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećim lokalnim izborima u BiH zakazanima za listopad ove godine. Sudionici su se usuglasili kako je neophodno postići političko zajedništvo stranaka koje okupljaju Hrvate u BiH prilikom kandidiranja zajedničkih kandidata za načelnike općina i općinska vijeća, posebice u onim mjestima gdje je hrvatska pozicija ranjiva. To se posebice odnosi na sve općine u entitetu Republike Srpske, većini općina u Srednjebosanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji te ostalim općinama gdje bi zbog apsolutne ili relativne malobrojnosti mogli ostati bez legitimnog predstavništva, rečeno je na sastanku.

Opasnost od oduzimanja imovine Hrvata u RS

Predstavnici „Prstena“ ukazali su i na opasnost oduzimanja imovine Hrvata u Republici Srpskoj osobama koje su protjerane ili izbjegle i čija je imovina devastirana, ako u skladu s donesenim propisom ne podmire porezne obveze u određenom roku

Zahvalivši predstavnicima Udruge „Prsten“ na posjetu Hrvatskom saboru, Ljubić je naglasio kako je rješavanje pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini krucijalno i u interesu Republike Hrvatske, te kako će iskoristiti sve mogućnosti kako bi im se pružila politička podrška, uključujući potporu na njenom putu u Europsku uniju.

Predsjednik Odbora je zaključno izvijestio predstavnike „Prstena“ kako je u pripremi tematska sjednica Odbora o pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, na koju će i Udruga biti pozvana bpz.ba