MEDVED JEDNOGLASNO PRIHVAĆEN ZA MINISTRA;

0
590

Stazić ga napao: ‘Svjesno ste i namjerno kršili zakone’

Autor: M. M.Četvrtak, 17. Ožujak 2016. u 12:03

“Čast mi je predstaviti generala, on je sudionik Domovinskog rata, dobitnik brojnih odlikovanja, poznaje problematiku branitelja i bit će mi čast da bude dio našeg tima”, rekao je premijer Orešković.

Odbor za ratne veterane u četvrtak je jednoglasno podržao Tomu Medveda za ministra branitelja.

Premijer Tihomir Orešković predložio je Odboru za ratne veterane generala Tomu Medveda za ministra branitelja, a trenutno članovi Odbora postavljaju pitanja budućem ministru, piše Večernji list. 

“Čast mi je predstaviti generala, on je sudionik Domovinskog rata, dobitnik brojnih odlikovanja, poznaje problematiku branitelja i bit će mi čast da bude dio našeg tima”,  rekao je  premijer Orešković.

“Vama je poznato da je preko 500.000 hrvatskih branitelja, ovaj zakon regulira prava i status hrvatskih ratnih vojnih invalida i obitelji nestalih i poginulih. Više od 400.000 hrvatskih branitelja nije prepoznato u tom zakonu”, komentirao je Medved pred odborom problematiku Zakona o braniteljima.

Miro Bulj iz Mosta čestitao je novom ministru i ustvrdio kako je vrijeme da se počne raditi na problemu hrvatskih branitelja. “Vi kao istinski hrvatski branitelj siguran sam da poznajete sve probleme i da ćete ući u sustav, da ćemo što prije krenuti u rješavanje problema naših suboraca. Ključnih problemi su ljudi na terenu, decentralizacija sredstava na terenu. Veteranski su centri isto vrlo bitni i zdravstvena skrb naših branitelja, koji sve mlađi umiru i oboljevaju, a starosna dob je 50 godina”, rekao je Bulj.

Najbitnija je, kaže Bulj, promocija istine o Domovinskom ratu, što se može učiniti kroz memorijalno-dokumentacijski centar.

SDP-ovac Nenad Stazić prozvao je Medveda zbog sudjelovanja na prosvjedima na Markovu trgu te ga je upitao misli li da je “netko tko svjesno krši zakon dostojan biti ministar u Vladi”.

“Sudjelovali ste u prosvjedima i svjesno i namjerno kršili zakone zemlje za koju ste se časno i hrabro borili. Znali ste da kršite zakon, no ipak ste sudjelovali u demonstracijama na Markovu trgu, koje nisu bile prijavljene policiji i u kojima su sudionici nasrtali na hrvatske policajce koji su branili hrvatske zakone. Rušili ste legalno izabranu vlast države za koju ste se borili hrabro i časno”, poručio je Stazić.

Meded se osvrnuo na prosvjed u Savskoj te kazao da je on posljedica dugogodišnjeg nerješavanja otvorenih pitanja i izostanak komunikacije i dijaloga.”Da, ja sam kao predsjednik ratnih veterana 1. gardijske brigade sudjelovao u prosvjedu, ali na način da sam uvijek pozivao na dijalog i razgovor jer smatram da se jedino tako može naći odgovor na to pitanje. Da, bio sam ovdje na Trgu sv. Marka kada je bio prosvjed. Jedan naš pripadnik se popeo na krov zgrade i želio se baciti, došao sam i zamolio sam ga da ne počini glupost, suicid. Ja sam cijeli svoj život legalist, zalažem se za prava čovjeka i to sam uvijek činio i činit ću kroz razgovor i kroz argumente”, rekao je Medved.

  bpz.ba