Ministarstvo civilnih poslova BiH svakodnevno koordinira aktivnosti s ciljem suzbijanja Corona virusa u BiH

0
357

Zdravlje građana BiH je u ovom trenutku prioritet svih prioriteta za Ministarstvo civilnih poslova BiH. Od prvih informacija o Corona virusu u Kini do danas kada je virus prisutan u BiH, Ministarstvo civilnih oslova BiH svakodnevno radi na rješavanju ovog globalnog zdravstvenog problema sukladno ovlastima koje ima, navodi se u informaciji ministarstva dostavljenoj Hrvatskom Medijskom Servisu.

Prema „članku 15. Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova BiH nadležno, u oblasti zdravstva za obavljanje poslova i izvršavanje zadaća koji su u nadležnosti Bosne i Hercegovine i koji se odnose na utvrđivanje temeljnih principa koordinacije aktivnosti, usklađivanja planova entitetskih tijela vlasti i definiranje strategije na međunarodnom planu“.

Sukladno navedenim ingerencijama Ministarstvo je organiziralo dvije Konferencije za oblast zdravstva u BiH tijekom kojih su razmijenjena iskustva o poduzetim mjerama i planiranim aktivnostima. Drugi sastanak je održan u proširenom sastavu uz nazočnost ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića, ravnatelja Granične policije BiH, Zorana Galića i ravnatelja Ureda Svjetske zdravstvene organizacije.
Održan je i odvojeni sastanak s ravnateljem Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH tijekom koje su razmijenjene informacije o Corona virusu i neophodnim mjerama za preveniranje ovog virusa u BiH.

Kontinuirano se koordiniraju i mjere pojačanog zdravstvenog nadzora i prati njihova realizacija s posebnim naglaskom na granične prijelaze u BiH.

Na izvanrednoj sjednici Vijeća ministara održanoj 5.ožujka 2020. godine usvojeno je Izvješće Ministarstva civilnih poslova o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa zaustavljanjem pojave virusa i suzbijanjem širenja zarazne bolesti prouzročene Corona virusom.

Danas su održane tri video konferencije posvećene Corona virusu.

Prva je organizirana u Uredu Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, na inicijativu Veleposlanstva Narodne Republike Kine u BiH, tijekom koje su kineske zdravstvene vlasti podijelile svoja iskustva i znanja o preveniranju i liječenju Corona virusa s ekspertima iz oblasti javnog zdravlja iz zemalja 17+1.

Drugu konferenciju je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH za sve veleposlanike u BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, predstavnike nadležnih ministarstava, Graničnu policiju BiH i Međunarodni aerodrom Sarajevo, s ciljem razmjene informacija o poduzetim mjerama na svim razinama sukladno strukturi i nadležnostima. Poseban naglasak je stavljen na mogućnost proglašenja izvanrednog stanja.

Treću video konferenciju organizirao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, dr Hans Kluge, s ministrima zdravstva zemalja Zapadnog Balkana. Tema konferencije je približavanje zdravstvenih sustava zemalja Zapadnog Balkana i EU, a na konferenciji sudjeluje ministrica civilnih poslova BiH, Ankica Gudeljević.

Uvedene su i mjere potpune zabrane ulaska u BiH osobama koje dolaze iz: najrizičnijih zemalja podjednako kao i mjere samoizolacije. Ministarstvo civilnih poslova BiH svakodnevno usuglašava i koordinira mjere koje se poduzimaju na entitetskim razinama kao i u Distriktu Brčko.

Građanima se svakodnevno skreće pozornost na poštivanje svih propisanih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje najbližih i ostalih građana BiH.

Veoma važno je imati u vidu da proglašena pandemija Corona virusa kao i prisustvo virusa u BiH nije, niti smije biti, političko pitanje nego zdravstveni problem na čijem rješavaju sve instance trebaju raditi prema najvišim profesionalnim standardima i za najveće dobro svih građana podjednako.
Ministarstvo civilnih poslova BiH će i dalje, na isti način kao i do sada, odgovorno i predano, sukladno nadležnostima poduzimati mjere, koordinirati aktivnosti, nastojati povećati komunikacijsku razinu i iznad svega brinuti isključivo o građanima BiH, kažu u ovom ministarstvu./HMS/