Monika Tomić: Hrvati trebaju imati javni RTV kanal na hrvatskom jeziku

0
698

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici izjasniti će se o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović pozvao je zastupnike da podrže Prijedlog o izmjeni Zakona o Javnom RTV sustavu BiH jer, kako je rekao, javni RTV sustav neće se moći financirati.

Džaferović je, kako prenosi Klix, pozvao odbor Javnog RTV sustava i Ministarstvo prometa i komunikacija da dobro istumače odredbe o naplati RTV pristojbe, te konstatirao da će se morati razmišljati i o alternativnim rješenjima ukoliko se ne izglasaju Izmjene Zakona o javnom RTV sustavu BiH.

Zastupnica HDZ-a BiH Monika Tomić složila se da je potrebno izmijeniti Zakon o javnom RTV sustavu BiH, ali i da je potrebno uvesti javni RTV kanal na hrvatskom jeziku.

“Hrvati nisu zajednica, Hrvati su konstitutivni narod i trebaju imati javni RTV kanal na hrvatskom jeziku“, rekla je Tomić.

Predlagač zakona Mirsad Mešić kazao je novinarima da SDP BiH smatra da BiH mora imati kvalitetan javni RTV sustav, ali da postoje određeni zastupnici koji ga žele urušiti.

“U ovoj zemlji postoje ljudi koje žele urušiti javni RTV sustav, što će svojim glasanjem danas i pokazati. Radi se o prijedlogu zakona koji treba stvoriti prostor aktualnom Vijeću ministara BiH da na ozbiljan način donese kvalitetan zakon o funkcioniranju javnog RTV sustavu. Dakle SDP u svakom slučaju podržava funkcionalan RTV sustav BiH i učinit ćemo sve da to tako bude“, priopćio je Mešić.

Mešić je dodao da primjedbe SDP-a BiH na funkcioniranje javnih RTV emitera nisu toliko bitne za njihov razvoj u budućnosti, te da će se SDP BiH kroz entitetske organe zakonodavne vlasti boriti da urednici primjenjuju najviše standarde informativnog rada koji su prisutni u Europi i koji se i u BiH moraju poštivati.

“I pored strahovitih primjedbi na rad RTV sustava u BiH mi podržavamo ozbiljnu priču za njegovo financiranje, funkcioniranje i izradu kvalitetnog programa ako postoji dovoljno novca. Naše su primjedbe da se u javnim RTV sustavima promoviraju pojedine stranke. U prethodnom razdoblju Federalna televizija je izravno odlučila o ishodu izbora svojom uređivačkom politikom“, zaključio je Mešić.

Povezane vijesti bpz.ba