MOSTAR DANAS NEĆE DOBITI GRADONAČELNIKA

0
269

SDA i PMP napustili konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća i tako srušili kvorum

Kordić i Guzin u utrci za mostarskog gradonačelnika, sjednica prekinuta, nova 10. veljače

Vijećnici bošnjačke Koalicije za Mostar koju predvodi SDA te dva vijećnika PMP-a napustili su konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Mostara nakon čega je sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma, a nastavak sjednice vijećnici koji su ostali u Vijećnici zakazali su za srijedu, 10. veljače, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ovaj scenarij uslijedio je nakon što je okončan prvi krug glasovanja za gradonačelnika Mostara nakon kojega su se u drugi krug plasirali HDZ-ov Mario Kordić (14 glasova) i vijećnik SDA Zlatko Guzin (11 glasova).

Vijećnik Koalicije za Mostar Adil Šuta tada je zatražio prekid sjednice “zbog dodatnih konzultacija koje su potrebne kako bi se izabrao gradonačelnik” te je predložio da se sjednica nastavi najkasnije za 2 tjedna.

Ovom prijedlogu usprotivili su se vijećnici HDZ-a BiH, a za govornicu su izašli Miroslav Grubišić koji je i predsjednik Kluba Hrvata te Antonio Zelenika. Oni su kazali da prema njihovom shvaćanju nema nikakve potrebe da se obavljaju dodatne konzultacije te da se proces izbora gradonačelnika može završiti već danas. Sličnog je mišljenja i Slaven Bevanda iz HRS-a.

Nakon stanke od 15 minuta glasovalo se o prijedlogu Koalicije za Mostar da se sjednica nastavi u petak 12 veljače. Kako prijedlog nije dobio potrebnu većinu (“za” prekid sjednice glasovalo 14, vijećnika, suzdržanih je bilo 11, a protiv je bilo 10.) Koalicija za Mostar napustila je sjednicu, a indikativno je da su isto učinila dva vijećnika Prve Mostarske partije (PMP) bez čijeg napuštanja sjednice ne bi bio narušen dvotrećinski kvorum koji je potreban za izbor gradonačelnika.

Poslije kratke pauze vijećnik Bh. bloka Arman Zalihić predložio je da predložio da se sjednica nastavi u srijedu 10. veljače što su jednoglasno prihvatili svi preostali vijećnici.

Podsjećamo, ranije su se Dr. Mario Kordić (HDZ BiH) sa 14 glasova vijećnika Gradskog vijeća Mostara i dr. Zlatko Guzin (SDA) sa 11 glasova plasirali u drugi krug glasovanja za izbor gradonačelnika Mostara.

Kandidatkinja Bh. bloka, Irma Baralija, dobila je pet glasova dok je pet vijećnika bilo suzdržano.

Prije samog glasovanja u prvom krugu sa 31 glas, tri protiv i jednim suzdržanim usvojen je zaključak da se gradonačelnik bira javno.

Prethodno je Ivan Zelenika iz HDZ-a BiH izabran za predsjednika Gradskog vijeća Mostara, dok su potpredsjednici Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević (SNSD).

Zeleniku je za predsjednika Vijeća predložio Klub Hrvata, Marića Klub Bošnjaka, a Milivojevića Klub Srba.

Zelenika je dobio 16 glasova, Marić deset, Milivojević dva, a sedam je vijećnika bilo suzdržano.

Summa sumarum, ovo  prva sjednica Gradskog vijeća nakon dugih osam godina. Nakon verifikacije mandata vijećnika oni su položili svečanu prisegu. Nakon što su vijećnici položili prisege konstituirani su Klubovi naroda. Problem je nastao jer je Boška Ćavar, vijećnica Bh.bloka zaražena koronavirusom te nije mogla sudjelovati u konstituiranju Kluba Hrvata.

Nakon toga je jednoglasno odlučeno da joj se omogući polaganje svečane prisege putem online sustava što je ona i učinila. potom je formirano povjerenstvo u sastavu Kordić, Guzin i Milivojević koje je zajednički otišlo u stan Boške Ćavar kako bi ona potpisala prisegu.

Sjednica je nakon toga nastavljena, a Boški Ćavar omogućeno je da sudjeluje u radu Vijeću i Kluba Hrvata.

Za predsjednika Kluba Hrvata izabran je Miroslav Grubišić, za predsjednika Kluba Bošnjaka Zlatko Guzin te za predsjednika Kluba Srba Velibor Milivojević.

Podsjećamo, najstariji vijećnik i privremeni predsjedatelj Vijeća do izbora novog vodstva GV Mostar bio je Tomislav Primorac (HDZ BiH).

Sjednica se nastavlja nakon stanke kada bi trebao krenuti proces izbora gradonačelnika Mostara.

Foto: HMS

Inače, HDZ BiH u Gradskom vijeću Mostara ima 13 vijećnika, SDA-ova „Koalicija za Mostar“ 11, Bh. blok( SDP i Naša stranka) šest, HRS tri, a Prva mostarska partija i lista „Ostajte ovdje“ (SNSD-SDS)  po jednog vijećnika./B. Galić/HMS/