Mostar: U četvrtak predstavljanje knjige Hercegovina u kartama i planovima

0
645

HKZ Troplet i Geodetsko druÅ¡tvo Herceg Bosne organiziraju predstavljanje knjige Mirka Alilovića „Hercegovina na kartama i planovima”.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 14. svibnja u Galeriji kraljice Katarine u HD H. S. Kosača u Mostaru, s početkom u 19 sati. Predstavljači će biti: prof. dr. Željko Bačić, prof. dr. Zoran Tomić, dipl. ing. geod. Željko Obradović i sam autor – dipl. ing. geod. Mirko Alilović.

Mirko Alilović je svoju strast za kartografskim i geodetskim podacima o rodnom kraju, nakon višegodišnjeg fokusiranog rada i istraživanja pretočio u reprezentativnu monografiju koja sadrži do sada najcjelovitiji pregled kartografske građe o Hercegovini s više od 130 slika, prvenstveno reprodukcija karata.

Ova monografija je izuzetan kartografski vodič o povijesnom i aktualnom teritoriju Hercegovine, te predstavlja izvrsnu kartografsku analizu utemeljenu na pouzdanim izvorima. Također, ovo je i pričao povijesnim mijenama i sudbini Hercegovine, ali i autorov svojevrsni pokušaj odgovora na pitanje što je Hercegovina bila kroz povijest, dokle se prostirala i što se danas može smatrati Hercegovinom.

Monografija je tiskana u 500 primjeraka u izdanju geodetske tvrtke NI-AL d.o.o. i sunakladnika Općine Ljubuški. Glavni urednik knjige je prof. dr. sc. Božo Skoko, a urednici mr. sc. Ivan Landeka i Željko Obradović, dipl. ing. geod. Recenzent i lektor je prof. dr. sc. Miljenko Lapaine, a stručni suradnici na izradi knjige bili su Igor Vilus, dipl. ing. geod., Nikola Alilović, struč. spec. ing. aedif. i Željka Molak-Župan, dipl. ing. geod.

 

M.J.