Održan ždrijeb za SP u rukometu, pogledajte protiv koga će igrati Hrvatska

0
522
Men’s EHF EURO 2020 Sweden, Austria, Norway - Main Round - Group I, Croatia vs Germany, Wiener Stadthalle, Vienna, Austria, 18.1.2020, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff
Svjetsko prvenstvo rukometaša igrat će se u siječnju 2023. u Poljskoj i Švedskoj, a datumi su od 11. do 29. siječnja.

Ždrijeb skupina održan je u subotu popodne u koncertnoj dvorani u Katowicama. Uz prisustvo velikog šefa IHF Hassana Moustafe vukli su ga legendarni reprezentativci Švedske i Poljske Magnus Wislander i Slavomir Szmal.

Europa je dala 17 selekcija, po 5 Afrika i Azija, 4 Južna Amerika i 1 Sjeverna Amerika. Afrički predstavnici će biti poznati do kraja srpnja, jer se u Egiptu igra afričko prvenstvo. Ždrijeb je poludirigirani, jer ne dopušta da sve skupine budu s istog kontinenta, ali jedna mora imati tri europske.

IHF je odredio i domaćine skupina, Hrvatska će biti u Jönkopingu u kojem je 2002. bila posljednja bez pobjede na Euru. Valjda će ovaj puta biti bolje sreće u Kinnarps Areni, danas Hugsvarna Areni, i preseliti u drugi krug u Malmo gdje čekaju Danci.

Ono najvažnije, svjetski prvak ide direktno na OI u Francusku 2024. u Parizu, a šest sljedeće plasiranih idu u kvalifikacijske skupine za OI. Ostala mjesta se dijele po kontinentalnom ključu za te kvalifikacije, a Europa će imati još dva sa Eura u Njemačkoj 2024. od onih koji nisu u spomenutih 6+1. Uglavnom da bi se moglo do OI mora se doći do četvrtfinala, što će biti iznimno teško.

Sustav SP su 32 selekcije podijeljene u osam skupina po četiri. Nakon prvog kruga po tri najbolje iz svake skupine idu dalje i formiraju četiri skupine po 6 selekcija, spajaju se sustavom AB, CD, EF, GH. Rezultati prvog kruga, međusobni, se broje za drugi, a nakon drugog kruga u četvrtfinale idu po dvije najbolje selekcije iz skupina. Četvrtfinala se igraju dva u Grdanjsku i 2 u Stokholmu, po jedno polufinale isto, a sami susreti za odličja u O2 Areni u Stokholmu u kojoj je Hrvatska 2020. bila druga na Euru.

Skupine prvog kruga su:

  • SKUPINA A (Krakow): Španjolska, Crna Gora, Čile, Iran
  • SKUPINA B (Katowice): Francuska, Poljska, Saudijska Arabija, Slovenija
  • SKUPINA C (Göteborg): Švedska, Brazil, Afrika 2, Urugvaj
  • SKUPINA D (Kristianstad): Island, Portugal, Mađarska, Koreja
  • SKUPINA E (Katowice): Njemačka, Katar, Srbija, Afrika 5
  • SKUPINA F (Krakow): Norveška, Makedonija, Argentina, Nizozemska
  • SKUPINA G (Jonkoping): Afrika 1, Hrvatska, Afrika 3, SAD
  • SKUPINA H (Malmö): Danska, Belgija, Bahrein, Afrika 4

Kratko rečeno – prvi cilj je prenijeti maksimum bodova (4) u Malmö, a to znači da će prvi finale biti protiv Egipta gotovo izvjesno. Drugi cilj je izboriti jedno od prva dva mjesta u Malmöu, konkretno ako se dobije Egipat u prvom krugu dobiti još dvije utakmice u drugom, a treći cilj u tri utakmice do kraja Hrvatska uspije upisati barem jednu pobjedu da bi otišla u šansu za OI.

Po meni je najbitnije da smo izbjegli Sloveniju i Srbiju za početak koje su bile opasnost iz 4. bubnja. No, sve pada u vodu ako mi nismo pravi. I po mogućnosti da nemamo problema s ozljedama, COVID-om 19 kao na posljednjem Euru. Nikad nije savršeno, na jednu – dvije ozljede se uvijek može i mora računati, ali s COVID 19 sve pada u vodu. Teško je bilo što komentirati dok ne prođe prvenstvo Afrike na kojem će dosta ovisiti i o ždrijebu. Dok ne prođe možemo samo nagađati, prvi je komentar hrvatskog izbornika Hrvoja Horvata.

(www.jabuka.tv | Foto: Jozo Cabraja / kolektiff)

bpz.ba