‘Ovako slab Hajduk je nenadoknadiva šteta za hrvatski nogomet!’

0
668
06.07.2011. Karlovac - Velimir Zajec, sportski direktor NK Karlovca. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

”Razlika je biti trener negdje u europskom klubu i glavni menadžer u engleskom klubu. Naime, pojma trenera u Engleskoj gotovo pa automatski podrazumijeva i ulogu sportskog direktora. Pojam trenera u Engleskoj objedinjuje sve poslove-od vježbanja an terenu do izbora suradnika i igrač, pa sve do brige o igračima iz omladinskog pogona. To je naporan i stresan posao koji traži puno odricanja”.

Možda ga nema dugo u nogometu, no on je uvijek u nogometu. Velimir Zajec, proslavljeni Dinamov nogometaš osamdesetih godina, kasnije i uspješan trener, pozoran je pratitelj nogometnih događanja čak i kad se ne bavi nogometnim poslom. U razgovoru za naš tjednik potvrdio je status izvrsno upućenog u nogometna događanja, a kako je i sam radio u engleskom nogometu tako nam je motiv za priču bio dolazak bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije Slavena Bilića u londonski West Ham. I to na mjesto glavnog menadžera, što je posao posebnog kalibra, za razliku od statusa trenera po europskim klubovima koji iznad sebe imaju još sportskog direktora. Zajec je bio sportski direktor engleskog Portsmoutha 2004., a poslije i trener-menadžer, pa je u toj temi pravi stručnjak.

“Naravno da se veselim što je jedan naš stručnjak osvanuo u Premier ligi. Englesko nogometno prvenstvo je najkvalitetnije natjecanje u svijetu, pa je to priznanje i našem nogometu. Da, razlika je biti trener negdje u europskom klubu i glavni menadžer u engleskom klubu, što će biti očito i Bilić. Naime, pojam trenera u Engleskoj gotovo pa automatski podrazumijeva i ulogu sportskog direktora. Pojam trenera u Engleskoj objedinjuje sve poslove – od vježbanja na terenu do izbora suradnika i igrača, pa sve do brige o igračima iz omladinskog pogona. To je naporan, stresan i zahtjevan posao koji traži puno odricanja.”

U Portsmouthu ste osjetili sve dužnosti u engleskom nogometu?

– Da, najprije sam bio samo sportski direktor Portsmoutha, trener je bio Harry Redknapp. Kad je otišao morao sam preuzeti i njegov posao, postao sam klupski menadžer, a glavni cilj nam je bio ostanak u ligi i uspjeli smo. Kasnije sam se opet vratio na mjesto samo sportskog direktora. Sad ću vam objasniti razlike. Kad ste negdje u europskom klubu samo trener, bavite se vježbanjem nogometaša na treningu, dok je posao menadžera u engleskom nogometu postavljen tako da vam vlasnik odredi budžet i vi sukladno njemu radite što možete. I tu može biti problem – ako vam je budžet premali onda ne možete kupovati skuplje, kvalitetnije igrače, morate se osloniti na “skauting”, a to mogu raditi samo kvalitetni, iskusni ljudi. Kvaka je u novcu – ako klub ima novca onda može kupiti pojačanja, a ako nema, onda menadžer sa svojim skautima mora sam pronalaziti perspektivne, no ne i dokazane igrače.

Dakle, pojam klupski menadžer u Engleskoj sadrži praktički nekoliko poslova?

– Upravo tako, rekoh da je to jako naporno. Gotovo je nemoguće sve pratiti – traženje i kupovinu igrača, vježbanje s prvom momčadi, nadgledanje pionirskih i juniorskih pogona… To je studiozan posao u kojem dajete cijelog sebe. No, sve je lakše ako imate pristojan budžet, tada možete kupovinom osvježiti momčad.

Slaven Bilić kaže da je zadovoljan i budžetom i svojom plaćom.

– Tim bolje, moći će se onda kvalitetno posvetiti poslu. West Ham je odličan izbor, tamo je već igrao, poznaje klupsku strukturu, publika poznaje njega, možda nema neki veliki imperativ da mora prema vrhu ljestvice. No, u sportu, u nogometu uvijek postoji imperativ, ako ga nema zadaš si ga sam. Mislim da će i Bilić tako učiniti. Sad je trener u najboljoj ligi svijeta i mora ju iskoristiti i za svoje trenersko napredovanje.

Što kažete na Bilićevu najavu da bi se danas-sutra u Premier ligi s West Hamom mogao boriti i za pozicije na vrhu ljestvice koje vode do Lige prvaka?

– Mislim da je to malo preoptimistična izjava. Kao prvo, West Ham nema igrački kadar za taj pothvat, a nema ni budžet, pa su u klubu sretni kad izbjegnu borbu za ostanak. Nema West Ham tu snagu, no tko zna, možda će je za koju godinu steći. U ovom trenutku mi se to čini nemoguća misija. Slaven Bilić je očigledno dobar trener, radio je u turskom Fenerbahceu, ruskom Lokomotivu, bio je dugo trener hrvatske reprezentacije. Možda je u svojoj karijeri spletom okolnosti preskakao neke stepenice, no dobro se snašao. Vjerujem da će u West Hamu raditi dobar posao, no kao što je i on sam rekao, u Engleskoj nema malih i loših klubova. U Engleskoj je svaka utakmica derbi, poseban događaj. Po tome je ta liga jedinstvena na svijetu.

Vratimo se malo domaćim nogometnim temama. Kako ste vi zadovoljni s našom prvom ligom od 10 klubova koji igraju četverokružno?

– Uvijek ponavljam da svaki sustav natjecanja mora živjeti barem jedan olimpijski ciklus od četiri godine da bi uvidjeli sve nedostatke i prednosti takvog natjecanja. Tako je i s ligom od 10 klubova. Dobro je što jači klubovi igraju češće, no kod nas su znatni problemi s financijama pa je uistinu teško skupiti 10 solventnih klubova. Smatram da je upravo u tome najveći problem. Kad bi svi klubovi iz Prve lige imali relativno stabilnu financijsku situaciju, onda bi i liga bila puno, puno bolja…

Što kažete o velikom broju stranih nogometaša u našim klubovima, napose u Dinamu koji je u prošloj sezoni u jednoj utakmici krenuo sa svih 11 nogometaša s inozemnom putovnicom. Ne uništavaju li se tako i naš nogomet i put prema stvaranju reprezentacije?

– Znam za taj problem i znam da bi bilo puno bolje kad bi naši mladi i kvalitetni igrači duže ostajali u domaćim klubovima dok ne sazriju. No, to je opet vezano uz financije, jer danas naši klubovi i preživljavaju s naglim prodajama igrača pa jednostavno nema prostora da se ojača momčad s domaćim talentiranim momcima. Da, prerano se ti mladići prodaju, stoga je omjer stranaca u našim klubovima sve veći. No s druge pak strane je dobro da igrači odlaze u inozemstvo, jer nešto i nauče i pripreme se za najveća iskušenja, a kao nogometaši iz inozemnih klubova mogu pomoći i reprezentaciji. K tome, klubovi od prodaje žive, jer kad se ne bi prodavalo možda bi se sve urušilo. Jednostavno to izgleda kao začarani krug.

Što našem nogometu u ovome trenutku najviše nedostaje?

– Nedostaje opet jak i konkurentan Hajduk. Ovakav Hajduk je nenadoknadiv gubitak za Prvu hrvatsku nogometnu ligu. Jer, to je klub s velikom poviješću, s vojskom navijača, on je još uvijek simbol, pa je povratak njegove kvalitete imperativ za hrvatski nogomet. To odgovorno tvrdim kao veliki Dinamovac.

Nakon neugodnih događaja na splitskoj utakmici kvalifikacija za europsku smotru Hrvatske i Italije i pojave nacističkog simbola na travnjaku, mnogi su uvjereni da reprezentaciju i HNS čekaju teške kazne. Neki se boje i diskvalifikacije naše nacionalne vrste. No, ako kazna bude oduzimanje određenog broja bodova reprezentaciji, hoće li se “vatreni” plasirati na Euro dogodine u Francuskoj?

– Sve priče oko Uefine kazne su nagađanja i špekulacije. Naša je reprezentacija pokazala da je u svojoj kvalifikacijskoj skupini dominantna, zacijelo najbolja. Dosad je Kovačeva momčad stekla komotnu, finu poziciju u skupini. Prva je s najviše bodova i mislim da oduzimanje, recimo od jednog do tri boda, ne bi predstavljalo poteškoću na putu do europske smotre. Žalostan sam što se svih ovih dana više priča o svemu ostalom nego o nogometu i jedva čekam da takva vremena prođu. Nisam od priče o popratnim događajima, volim pričati samo o nogometu. Mislim da me razumijete…

Kažete da više niste u nogometu, no hoćete li se danas-sutra opet reaktivirati?

– Da, nogometno sam posve miran, tek sam pasionirani promatrač. Što se tiče nogometa i biznisa, tu se nikad ne zna – možete se aktivirati danas, a ne morate nikad. Tako je i sa mnom.

Velimir Zajec – gospodin i kao igrač i kao trener

Velimir Zajec počeo je igrati u Dinamu s nepunih 18 godina, još 1974. godine. U deset godina nastupanja za Dinamo osvojio je dva Kupa bivše države i sudjelovao u čuvenom osvajanju prvenstva 1982. godine. Kad je navršio 28 godina, po tadašnjim pravilima za športaše u Jugoslaviji, stekao je pravo igranja za strane klubove. Otišao je u atenski Panathinaikos u kojem je ostvario blistave uspjehe. Svojim igrama je izborio mjesto u nogometnoj reprezentaciji Jugoslavije za koju je nastupio 36 puta, često i kao kapetan.

Nakon prestanka aktivnog igranja, od 1989. do 1991. bio je direktor u Dinamu. Potom je otišao u Panathinaikos voditi nogometnu akademiju, no ubrzo je postao i trener tog kluba. Kasnije se kao trener vratio u Dinamo, odakle je još jednom otišao u Panathinaikos na dužnost sportskog direktora.

Pamte se dani iz 1998. kada je Velimir Zajec vodio Dinamo u tri utakmice Lige prvaka, izborivši dvije pobjede i jedan neriješeni susret. Unatoč tome, Dinamo nije uspio proći u četvrtfinale jer je završio na drugom mjestu u skupini (samo je prvoplasirana momčad nastavljala natjecanje).

Velimir Zajec bio je i prvi naš stručnjak u engleskoj Premier ligi – 2004. je otišao u engleski Portsmouth na dužnost direktora. Potom je bio i trener kluba. Zbog zdravstvenih problema je 2005. napustio Portsmouth. Od svibnja 2010., nakon više od deset godina, ponovno je bio trener Dinama. bpz.ba