PANIKA U HDZ-u: Nikad ozbilnije! Procurile informacije – Karamarko na korak do uhićenja?

0
603

Premijer Milanović likuje, jer čini se da bi preskupa gradnja SOA-ine zgrade mogla postati teret na plećima šefa oporbenjaka.

Hvalio se, ne tako davno premijer Zoran Milanović asom iz svojega rukava s kojim bi prema njegovim kazivanjima u jednom zagrebačkom restoranu, trebao dobiti izbore. Riječi pripitog premijera vrlo brzo proširile su se i po HDZ-u, jer ono što je ondje izgovarao tiče se šefa njihove stranke Tomislava Karamarka, kojem osokoljeni Milanović priprema i više nego ozbiljnu spačku. Riječ je naime o uhićenju čelnog čovjeka oporbe, a na tome mjesecima intenzivno rade institucije sklone prvom čovjeku Vlade.

No, čini se da je taj čin te politički obračun sve bliži. Svjestan je toga i sami Karamarko pa je stoga posljednjih dana po HDZ-ovim hodnicima zavladala ozbiljna panika, ali i pokušaji traganja za rješenjem koje se u ovim trenucima ipak ne uspjeva naći. Da je situacija ozbiljna javnost je imala prilike čuti i na Z1 televiziji u emisiji S Anitom aktualno poznate novinarke Anite Malenice. I premda se očekivalo da su institucije zagrebale po javnosti do sada poznatim aferama koje su se vezivale uz Karamarkovo ime, a za koje nikada ništa nije dokazano čini se da krakovi hobotnice ovoga puta vode u posve drugom smjeru. Institucije su naime navodno zagrebale po gradnji zgrade Sigurnosno-obavještajne agencije čime je državni proračun oštećen za oko 40 milijuna eura. Optužbe su to koje je u javnost svojedobno pustio ugledni novinar i publicist Darko Petričić, šaljući pri tome dopis Vladi, Saboru, Uredu predsjednika, Uskoku, DORH-u pa čak i Delegaciji EU u Hrvatskoj.

U poslanom dopisu tvrdilo se kako je zgrada SOA-e koštala oko 60 milijuna eura i da je višestruko preplaćena, a cijeli posao bio je proglašen državnom tajnom. Nedugo potom javnost je iz medija doznala kako je Petričić okvirno bio u pravu. Nova zgrada SOA-e stajala je 436.237.002,67 kuna s PDV-om. Zanimljivo, izgradnja novog SOA-inog sjedišta koje se nalazi u sklopu MUP-ova kompleksa na križanju Savske i Vukovarske ulice u Zagrebu, započela je u eri Ive Sanadera kada je SOA-om rukovodio Tomislav Karamarko.Sredstva za gradnju osigurana su putem ugovora o leasingu s Reiffeisen bankom, što je rezultiralo neobičnom situacijom. Zgrada obavještajne agencije tako se našla u stopostotnom vlasništvu privatne RBA banke. Izvođač radova, pisao je Petričić, bila je tvrtka Kamgrad u vlasništvu Drage Kamenskog kućnog prijatelja šefa Uprave RBA Zdenka Adrovića, najvećeg donatora KK Zagreb. Košarkaš Mario Kasum za prelazak u KK Zagreb dobio je stanove od Kamgrada vrijedne 800 tisuća eura, kazivao je Petričić, a valja podsjetiti kako je Karamarko godinama sjedio u Upravi Košarkaškog kluba Zagreb. Tražio je u to doba ovaj novinar od institucija da se cijela priča ispita. Od tada do danas, po običaju nismo se pomakli s mrtve točke. A hoće li uistinu sporna zgrada biti Milanovićeva dobitna karta, ostaje za vidjeti. No, jedno je sigurno ušli smo u predizbornu godinu i pred hrvatskim narodom ogroman je rat političkih magova. Rat do krvi, u kojem će narod zasut obećanjima ponovno biti zaboravljen.

 

  • Autor: I.Delić