Papa Franjo: Nemam ništa protiv kardinala Stepinca i hrvatskog naroda

0
652

”PAPA Franjo nema dvojbi o liku kardinala Alojzija Stepinca i nema ništa protiv hrvatskog naroda, a komisiju stručnjaka Katoličke i Srpsko-pravoslavne Crkve predložio je u nakani izgradnje kulture dijaloga, susreta i otvaranja”, rekao je u intervjuu apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro d’ Errico.

Papa Franjo dobro je obaviješten o reakcijama iz Hrvatske na njegov prijedlog, rekao je D’Errico za portal www.Laudato.hr  o novinskim nagađanjima da je cilj osnutka skupine stručnjaka “ekumenska” ili geopolitička strategija radi izgradnje “mosta” prema beogradskom patrijarhu Ireneju i prema patrijarhu Ruske Pravoslavne Crkve Kirilu.

To su više “politički manevri” , ‘igre’ i bilo bi čudno da se njima Papa služi, rekao je apostolski nuncij u intervjuu objavljenom u petak kasno navečer pod naslovom “Svrha mješovite radne skupine nije ponovno suđenje bl. kardinalu Stepincu u Beogradu”.

Papa bi mogao odmah potpisati Dekret o Stepinčevoj svetosti jer “nema dvojbi o liku Stepinca” (…)  i to  mi je dao shvatiti na tisuću načina”, rekao je D’Errico koji je o tome s papom dugo razgovarao.

Međutim,  odabrao je izbjeći “napetosti” između dviju Crkava i predložio je stručnu skupinu koja može pomoći  da “se rasprše sjene” koje su postojale između dvije Crkve i može pomoći “na putu pomirenja dva naroda”.

“Recite to svima, i nemojte se umoriti ponavljati: nemam ništa protiv lika kardinala Stepinca i nemam ništa protiv hrvatskog naroda”, citirao je D’Errico papu Franju.

Papa Franjo naglasio je da želi  “otvorenu Crkvu”,  “Crkvu koja razgovara”, “ekumensku Crkvu”, a to se odnosi i na odluku “koju ćemo donijeti o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca”, kazao je nadbiskup D’Errico.

Nakana je mješovite komisije provesti načelo koje Papa zagovara u svojim misama i djelima, a to je “promjena mentaliteta”, također i promjena mentaliteta pomalo zatvorene Crkve.

“Osjećamo potrebu izgrađivati kulturu dijaloga i susreta”, a ne ostati zatvoreni u našim parametrima”, prenio je D’Errico misli pape Franje.

Sveti Otac smatra da treba “izaći” iz naših okvira i “poći” prema svima, i u tome “moramo dati povlašteno mjesto odijeljenoj braći”, rekao je apostolci nuncij u RH.

Objasnio je da mješovita komisija ima svoju prirodu i cilj, a to znači “sagledati okolnosti u kojima se blaženi Alojzije Stepinac povijesno našao” te “suočavao u tom vremenu”.

Komisija bi trebala imati po tri člana iz svake Crkve, no moguće je da se njihov broj poveća s jedne ili druge stane, a moguće je da pokroviteljstvo nad njom preuzme Sveta Stolica. Prvi sastanak trebao bi se održati u Rimu na kojem će se točno utvrditi program rada i vremenski okvir za rad povjerenstva.

MP/Hinabpz.ba