PENDEŠ: Povećati kapacitete Granične policije BiH, Ademovićeva inicijativa promašena

0
191

Zajednička povjerenstvo za obranu i sigurnost BiH primilo je k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prvih šest mjeseca 2023. godine, koju je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Zajedničko povjerenstvo nije podržalo izaslaničku inicijativu Kemala Ademovića kojom se od Vijeća ministara BiH, a posebno od Ministarstva sigurnosti BiH, traži žurno pokretanje procedure za proširenje kapaciteta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za minimalno 100 polaznika u roku od tri mjeseca od dana usvajanja inicijative.

‘Proširiti kapacitet za 100 polaznika’

Ademović je kazao da je, nakon što su razmatrali izvješće o radu granične službe za 2022. godinu došao na ideju da pokrene ovu inicijativu „zato što izvješće o radu granične službe ukazuje na veliki broj nepopunjenih radnih mjesta u graničnoj službi“.

Dodao je da, računajući da postojeća Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, policijskih službenika prije svega, ima trenutni kapacitet 150 polaznika i da jedan ciklus traje sedam mjeseci, kad bi samo radila stručno usavršavanje kadrova za graničnu službu, to bi trajalo tri i pol godine.

– Iz tog razloga sam pokrenuo inicijativu da se kapacitet ove agencije proširi za još 100 polaznika, tako da bi imala ukupno 250, kako bi se ovaj problem s nedostajućim policijskim službenicima u graničnoj službi premašio za kraće vremensko razdoblje. Naravno, to se podrazumijeva da će iz drugih agencija biti onih koji će pohađati tu obuku – pojasnio je Ademović.

Pendeš: Proračunom za sljedeću godinu riješiti problem

Članica Zajedničkog povjerenstva Marina Pendeš je kazala kako misli da je Vijeće ministara BiH odgovorno za ovo pitanje i u tom smislu ne podržava inicijative na ovakav način, „jer postoji ministar sigurnosti, postoje ljudi u Vijeću ministara koji moraju voditi računa, ne samo o granici BiH, nego i narastajućem valu ilegalnih migracija koji prijete BiH“.

– U tom smislu sam uvjerena da će Vijeće ministara BiH uskoro morati razgovarati o nacrtu proračuna za 2024. godinu i kroz taj nacrt proračuna morati prepoznati ove zahtjeve, jer sam uvjerena da je i ministar sigurnosti i ravnatelj Granične policije, sigurno podnio zahtjev za povećanje financijskih sredstava kako bi se povećali kapaciteti agencije, odnosno granične službe. Nema smisla da mi usvajamo inicijative, a postoji ministarstvo, Vijeće ministara BiH, a sve to ima veze s proračunskim sredstvima – smatra Pendeš.

Navela je da je ona jedna od onih koji će uvijek podržati bilo koju instituciju obrane i sigurnosti u državi BiH, ali tako da to radi Vijeće ministara.

Ademović je replicirao, kazavši da ovaj problem nije nastao za jednu ili dvije godine, „ovaj problem je nastao duži niz godina i nema kontinuiteta popunjavanja granične službe“.

Isti problem imaju i druge agencije

Član Zajedničkog povjerenstva Sredoje Nović je kazao da do danas nije vidio ni strategiju Granične službe, točno precizirano koliko i kako treba rješavati pitanje granične službe organizacijski, kako treba sustavno rješavati i dugoročno rješavati.

– Najjednostavnije je nama svima reći da treba sada 100 ljudi, minimalno. Nije ovdje riječ o 100 ljudi, pripadnika budućih policajaca u graničnoj službi kao fizičkih osoba. Moramo znati da ovdje treba postojati, prije svega, plan oko toga mogu li se ti kapaciteti u postojećem kapacitetu škole ove koja postoji, uopće organizirati. Ja mislim da to ne može – kazao je Nović.

Dodao je da nije samo riječ o graničnoj službi, nego je riječ i o pripadnicima SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela…

– Posljednja stvar, ili prva, su sredstva koja nisu planirana u proračunu – naveo je Nović, te dodao to pitanje treba adekvatno i sustavno riješiti.

Član Povjerenstva Radovan Kovačević smatra da je prava adresa za rješavanje ovog problema Vijeće ministara BiH, te da je potrebno da se Vijeće ministara o tome izjasni, da se osiguraju proračunska sredstva za to i „da je to jedini pravi put kojim treba ići, ako želimo riješiti ovo pitanje“.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak je kazao da, na žalost, ovaj problem nema samo granična policija, „imaju i entitetski, odnosno županijski MUP-ovi“.

– Što se tiče Ministarstva sigurnosti, mi smo u stalnom kontaktu s rukovodstvom agencija – i Državne agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije. Granična policija sada raspisuje jedan natječaj, a trenutno ide u školu 150 pripadnika za obuku – naveo je Bošnjak.

Dodao je kako se slaže da ovo jeste problem i da se treba sustavno riješiti.

– Mislim da tako i prilazimo tom problemu. Mislim da ovo Vijeće ministara ima kapacitet da sagledamo, analiziramo stanje, objedinimo kompletne podatke i predložimo Vijeću ministara BiH na koji način da se premaši ovaj problem – kazao je Bošnjak.

Nakon okončane diskusije, članovi Zajedničkog povjerenstva nisu podržali Ademovićevu inicijativu.