Petar Zelenika: U tajnosti smo se pripremali za obranu Mostara i Hercegovine

0
398

U predvečerje 28. obljetnice osnivanja HVO-a razgovarali smo s prvim zapovjednikom obrane grada Mostara gospodinom Petrom Zelenikom.

Umro general Slobodan Praljak

Bili su to dani ponosa i slave, kada se kovala sloboda za koju su živote dali naši najbolji sinovi otkriva Zelenika u razgovoru za Hercegovina.in. Danas se nažalost naših heroja sjetimo samo u vrijeme obljetnica, a trebali bi ih spominjati svakodnevno, jer da nije njih danas ne bilo ni Mostara, a ni Bosne i Hercegovine.

Gospodine Zelenika možete li nam reći kada su započele prve pripreme za Domovinski rat?

“Mi smo već krajem 1990. godine vidjeli opasnost od izbijanja rata na ovim prostorima ponašanjem takozvane JNA prema svim nesrpskim narodima u bivšoj državi. Tako smo mi već krajem devedesete počeli organizirano slati naše momke na obuku u MUP i ZNG u R H. Početkom 1991.god. t.j. 02. 03. 1991.godine takozvani Beli Orlovi napadaju policijsku stanicu u Bileći i izuzimaju naoružanje od policije. Za mene je to bio znak da rat počinje i kod nas u BiH. Nakon “Krvavog Uskrsa u travnju 1991. godine mi dovozimo prvo naoružanje u Mostar i taj put je trajao punih pet dana”.

S obzirom na sve okolnosti kako ste se uspjeli organizirati u Mostaru?

“Nakon zaustavljanja kolone tenkova bivše JNA u Pologu i Mostaru po mjesnim zajednicama i TO HDZ-a prave se dragovoljački popisi i počinje se u tajnosti vršiti obuka. U srpnju 1991. godine postavljamo na Planinici centar za osmatranje i obavješćivanje, što će odigrati jednu od najbitnijih pripremnih radnji ne samo za Mostar i Hercegovinu, nego i za Republiku Hrvatsku. S Planinice smo mogli vidjeti svaki polet borbenih aviona bivše JNA koji su bombardirali Hrvatsku i svaki pokret vojske i rezervista iz mostarskih vojarni”.

Planinica 20.10.1991
Foto: Hercegovina.in | Planinica 20.10.1991

Kada je ustvari započela agresija na Mostar i Hercegovinu?

“19.09.1991.god. u Hercegovinu dolazi general Milan Torbica s oko 17 tisuća pripadnika takozvane JNA, srpsko crnogorskim rezervistima i nekoliko četničkih postrojbi. Za dragovoljce grada Mostara, Širokog Brijega, Gruda, Posušja, Ljubuškog, Stoca, Ravnog i Neuma tada počinje rat. Vrši se prijem dragovoljaca po mjesnim zajednicama, izvode se obuke u bojevom gađanju, te se pomaže policiji na punktovima. Ustroj postrojbi započeo je već u studenom 1991. Nakon utemeljenja HZ HB daju se imena poznatim mostarskim bojnama i satnijama. Stožer na čelu s Jadranom Topićem vrši ustroj drugih organizacijskih postrojbi potrebnih za obranu; Ratno zdravstvo, logistika, veza, topništvo, PZO i druge. Početkom travnja 1992.godine kreće otvoreni napad na grad Mostar. Stanovništvo bježi mi ostajemo braniti grad”.

Kako dolazi do službenog osnivanja Hrvatskog vijeća obrane?

“08.04.1992.god. predsjednik HZ HB mag. Mate Boban proglašava HVO HB. Za predsjednika HVO grada Mostara imenuje Jadrana Topića, 10.04.1992 godine za zapovjednika HVO-a grada Mostara Petra Zeleniku. 29.04.1992. godine Odlukom tadašnjeg Predsjednika predsjedništva R BIH Alije Izetbegovića nama Krizni stožer grada Mostara povjerava obranu grada”.

Kakav je bio nacionalni sastav postrojbi HVO-a?

“U postrojbama HVO-a branitelji su bili Hrvati, Muslimani, Srbi i svi ostali koji su pristupili našim postrojbama”.

Evo za kraj ovoga razgovora imate li neku poruku za naše čitatelje?

“Ovom prilikom pozdravljam sve obitelji poginulih, ranjenih i umrlih pripadnika HVO-a, kao i sve branitelje HVO-a s lijeve i desne obale naše Neretve i uz našu himnu samo za sinove odane čestitam im 28. obljetnicu osnivanja HVO-a”.

HERCEGOVINA.in