: Počinje ‘Operacija samostalnost’!

0
257

Prvi referendum u Republici Srpskoj održan je u rujnu prošle godine i iako je time srušen ustavno-pravni poredak države, nikome nije niti će dlaka s glave faliti. Istina, Tužiteljstvo BiH saslušalo je neke dužnosnike tog entiteta, među njima i predsjednika RS Milorada Dodika, ali nikakvih sankcija neće biti pa ispada da su vlasti RS pobijedile.

EU i SAD javno su izražavale zabrinutost zbog održavanja referenduma, čak je bilo ocjena da se time prelazi crvena linija, ali je sve ostalo samo na verbalnim upozorenjima i u konačnici vlasti RS su pobijedile., piše Dnevni list. Protiv održavanja referenduma bio je i Aleksandar Vučić, premijer Srbije, makar je to javno priopćio.

Taktika s podrškom

Taj referendum o 9. siječnju Danu RS bio je samo generalna proba za ono što Dodik i njegova ekipa planiraju u ovoj godini. Na ruku im svakako ide loša situacija u EU, ono što se događa u SAD nakon predsjedničkih izbora, odnosi u svijetu, jačanje Rusije i njeno vezivanje sa Turskom. Ne smije se smetnuti ni ono o čemu je Dnevni list pisao prije dvadesetak dana, a tek sada pokazuje – Rusija je odlučna u namjeri da uspostavi savez četiri države na Balkanu, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore, koje bi bile vojno neutralne, potpuno odmaknute od NATO saveza i u ruskoj zoni utjecaja.

Sam Dodik poručio je da će se ove godine održati referendum, kako je kazao, veoma važan za budućnost Republike Srpske. Uz to je, nimalo slučajno, podvukao: Za pet godina vidim Republiku Srpsku kao moćnu, jaku, demokratsku i samostalnu!

Što se događa i je li moguće odcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine? Spriječit se ne može, pogotovo frazama kojima se „šicaju“ političari iz Federacije. Dodiku na ruku ide sve što se događalo oko lanjskog referenduma i svojim suradnicima saopćio je da je put otvoren. Rezerve koje izražava vlast Srbije, puno mu ne znače jer se „odnosi, politički i geostrateški brzo mijenjaju“, a njegovi žestoki napadi na administraciju američkog predsjednika Baracka Obame koji će tu dužnost 20. siječnja predati Donaldu Trumpu dio su taktike za koju ima podršku nekih zapadnoeuropskih država i pogotovo Rusije.

Prošlog tjedna Dodik je bio kod Vučića u Beogradu, ovaj ga je u četiri oka upozorio da ne uvlači Srbiju u sukob s Washingtonom, neki krugovi u Srbiji usporedili su Dodika sa Vojislavom Šešeljem i javno postavljenim upozorenjem da se vlast Srbije ne smije umiješati, a ako to uradi pokazat će se da je Vučićeva distanca od njega bila fingirana. S druge strane, Dodik je Vučiću tvrdio da je RS ugrožena, ovaj mu rekao da će je braniti, a Dodik mu još tvrdio da su Srbi obespravljeni u BiH.

Špijuniranje i pristajanje

Sve to dolazi u trenutku kada iz Beograda stižu informacije da obavještajne službe prate i prisluškuju srbijanske dužnosnike.
Međutim, zaboravlja se, izgleda i namjerno prešućuje, šta se događalo prošlog ljeta – Dodikovi bliski suradnici doturili su do Vučića neke lažne transkripte razgovora sa najvišim srbijanskim dužnosnicima i za špijuniranje optužili SDS. Premijer Srbije preko svojih tajnih službi utvrdio je da se radi o podmetanjima i zbog toga žestoko Dodiku natrljao nos. Ima li u novim pričama o špijunaži tragova tog slučaja, tek će se vidjeti.

Može li vlast RS i zaista ostvariti svoju namjeru da taj entitet postane samostalan i neovisan? U najkraćem, može, a scenarij je, kako saznajemo, već do u detalje skovan! U tom kontekstu treba promatrati i sve prijetnje, ucjene, ultimatume i blokade države od strane RS.

SDA i HDZ i njihovi šefovi Bakir Izetbegović i Dragan Čović ne reagiraju kako bi trebali pa se stječe dojam da bi na cijeli plan mogli pristati s objašnjenjem da su uradili što su mogli, a puno nisu i zbog utjecaja međunarodne zajednice.

U pravoj fazi banjolučki plan i scenarij njegovog izvođenja podrazumijevaju samostalnu RS i uspostavu trećeg, hrvatskog entiteta.

Naši izvori kažu da je prvobitni plan vlasti bio da 2017. bude „godina pripreme“ za ono što slijedi, ali da je sve promijenjeno i kompletna „Operacija samostalnost“ prebačena u ovu godinu, najkasnije za početak 2018. jer se ne isplati čekati sljedeće opće izbore u BiH, a pogotovo zbog aktualne situacije u Europi i svijetu, navodi Dnevni list.

Unutarnji nemiri

Polazna osnova i cijeli plan utemeljen je na onom što je dogovoreno u travnju 2015. kada je usvojen dokument pod nazivom „Deklaracija SNSD-a“. U njemu se kaže da „postojanje poslijeratne BiH još nije definitivno odredilo njenu budućnost“. Još se kaže da bi „ tri teritorijalne jedinice (i Brčko Distrikt) potvrdilo mirovno određenje o tri konstitutivna naroda“ uz naglašavanje da „ RS ni politički ni teritorijalno ne prihvata zadiranje u njena prava“ i da „ održavanje neizvjesne budućnosti BiH ne može biti put RS“.

Tim dokumentom, Narodna skupština RS zadužena je da donese odluku o samostalnosti RS:

– Ukoliko do kraja 2017. ne bude vidljivog procesa i mjerljivih rezultata uspostave RS u skladu sa Aneksom 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, Narodna skupština RS treba u tijeku 2018. raspisati referendum o samostalnom statusu RS.

S obzirom da vlasti RS onim što rade direktno i na sve načine sve blokiraju, jasno je da „vidljivih procesa i mjerljivih rezultate“ ne treba očekivati – cilj je vidljiv.

I nakon tog referenduma, „Operacija samostalnost“ neće biti završena. Plan je da RS koristeći rezultate referenduma predloži Federaciji mirno razdruživanje i „obostrano istovremeno priznavanje“. Onda bi stupila na snagu sljedeća faza – uspostava, odnosno formiranje onoga što bi se zvalo Unija država BiH sa otvorenim granicama i slobodnim kretanjem ljudi i roba.

– Nakon utvrđivanja samostalnog statusa, Republika Srpska će bez odlaganja zatražiti prije svega pristupanje Europskoj uniji uz prihvaćanje njenih pravnih stečevina – stoji u planu.

Sve ovo bi značilo da Federacija bude podijeljena na bošnjačku i hrvatsku teritoriju – prva bi se zvala Bosna, a druga Herceg Bosna.

Koliko je plan vlasti RS realan i izvodljiv, najviše će ovisiti od SAD-a i EU. Što se tiče domaćih političkih snaga, odnosno elite koja istupa u funkciji predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda plan ima primamljivosti prije svega zašto što bi njegovim ostvarenjem ta elita zadržala do kada hoće vlastodržačke pozicije. Ono što bi sve moglo poremetiti eliti koja će se lako sakriti iza Dodika i kazati da je to odluka međunarodne zajednice, jesu unutarnji nemiri – u SDA se više ne mogu sakriti, a u HDZ-u bujaju pogotovo nakon kritika Katoličke crkve na račun rukovodstva te stranke./HMS/