: POSLJEDNJI ISPRAĆAJ ŽUPNIKA FRA FRANJE MABIĆA

0
663

ŠIROKI BRIJEG – Svetom misom zadušnicom koja je održana jučer (28. travnja), u župnoj crkvi u Izbičnu, s početkom u 12:00 sati, započeo je obred ukopa preminulog našeg župnika fra Franje Mabića. Već od ranih jutarnjih sati brojni vjernici prilazili su izloženom lijesu u župnoj crkvi kako bi se u molitvi i spokoju posljednji put oprostili od preminulog župnika.

Na posebno dostojanstven priređeni ispraćaj, u nazočnosti brojne rodbine i vjernika iz župe u kojoj je djelovao posljednjih gotovo deset godina, u prepunoj crkvi u Izbičnu sv. misu zadušnicu predvodio je o. biskup Ratko Perić. ” Prije nešto više od dva tjedna, upravo na ovom mjestu, za oltarom, znali smo se tako radovati velikoj svečanosti dodijele sakramenta sv. krizme i Prve sv. pričesti koju je fra Franjo sjajno priredio i organizirao zajedno s vama župljanima, a sada on leži nepomičan u lijesu ispred ovog oltara” – kazao je u uvodu propovijedi o. biskup Ratko Perić.

Vidno potresen smrću dragog i poštovanog svećenika o. biskup Ratko Perić, uz nazočnost brojnih okupljenih svećenika, u održanoj propovijedi izrazio je niz riječi zahvale preminulom fra Franji.

“Hvala ti za zauzetost na crkvenom pastoralnom polju, na tvojoj aktivnosti u pisanju, prevođenju i objavljivanju propovjedničke literature i tekstova, te opisu i tumačenju Božjega bilja oko nas – tako korisna za naš svakodnevni život i zdravlje. Hvala ti za primjer kako se svećenik, župnik, kol`ko god bio udaljen od tzv kulturalnih centara, može zaposliti i višestruko biti koristan, posebno, služeći se suvremenim obavijesnim sredstvima” – kazao je biskup Ratko Perić.

“U čemu će ti milosrdni, milostivi, Sudac prigovoriti – ne znam. A, uvjeren sam, da ti neće reći: slugo lijena. Ti si bio i marljiv i gorljiv, neumoran kao mrav, prava pčela radilica. Neka ti dragi Franjo, revni radniče zasukanih rukava, po zagovoru sv. Josipa Radnika – kojemu je ova crkva i ova župa posvećena, Dobri pastir udjeli nagradu za tvoj ljudski, svećenički i redovnički život i trud. Čuo riječi na nebeskom pragu; valjaš slugo dobri i vjerni! Neka ti bude Vječni mir i dobro. Amen.” – dodao je o. biskup Ratko Perić.

Nakon ispraćaja iz svoje župe povorka s lijesom pokojnika uputila se prema Širokom Brijegu gdje je u prepunoj crkvi Uznesenja BDM priređena još jedna misa zadušnica u 15:00 sati. Ovu sv. misu predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko provincijal hercegovačke franjevačke provincije, uz koncelebraciju brojnih svećenika.

Posebne riječi zahvale pok. fra Franji upućene s oltara crkve Uznesenja BDM istaknuli su, pored provincijala, gvardijan širokobriješki fra Tomislav Puljić i generalni vikar mostarsko- duvanjske biskupije don Željko Majić. Najviše riječi i zahvale spomenutih govornika upućeno je iz citata knjige propovijedi o smrti autora pok. fra Franje Mabića.

Gvardijan Širokog Brijega, fra Tomislav Puljić, nazočnim vjernicima u crkvi Uznesenja BDM pročitao je brojne upućene izraze sućuti od kojih je istaknuo upućene izraze sućuti kardinala Vinka Puljića, sisačkog biskupa Vlade Košića, gradonačelnika Mire Kraljevića, predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića, novinara HRT-a Joze Ćurića s obitelji, te brojnih franjevačkih svećenika i ostalih prijatelja i poznanika pok. fra Franje.

Nakon mise zadušnice na Širokom Brijegu uslijedio je sâm čin ukopa na groblju Mekovac uz molitvu i otpjevane stihove “Kraljice neba”.

POKOJ VJEÄŒNI DARUJ MU GOSPODINE!

bpz.ba