POSTROJBA “LUDVIG PAVLOVIĆ” PROSLAVILA OBLJETNICU OSNUTKA

0
235

POSTROJBA “LUDVIG PAVLOVIĆ” PROSLAVILA OBLJETNICU OSNUTKA

“Kada je počeo rat u Hercegovini vratili smo se braniti svoje domove”

Postrojba za posebne namjene ”Ludvig Pavlović” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) proslavila je 30. godišnjicu osnutka, a svečanosti održanoj u ponedjeljak u Ljubuškom nazočilo je više stotina bivših pripadnika ove postrojbe.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom za poginule pripadnike obilježena je 30. godišnjica osnutka postrojbe kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 700 pripadnika.

– Postrojba “Ludvig Pavlović” nastala je od Prve dragovoljačke pukovnije „Kralj Tomislav”, koju je vodio Mate Šarlija Daidža. Nakon toga postrojbu je osnovao 6. lipnja 1992. Božan Šimović, a nazvana je po Ludvigu Pavloviću, heroju iz Ljubuškog – kazao je predsjednik Udruge pripadnika postrojbe HVO ”PPN Ludvig Pavlović” Davor Đugum.

Od osnutka pa do kraja ratnih događanja 1995. godine kroz postrojbu ”Ludvig Pavlović” prošlo je između 650 i 700 ljudi.

– Nažalost, u svim tim bitkama izgubili smo 26 pripadnika, među njima i zapovjednika Božana Šimovića, koji je poginuo na Dubravskoj visoravni na Rotimlji, te Antu Primorca, koji je život izgubio na Kupresu. Nakon njih dvojice postrojbom je zapovijedao general Dragan Ćurčić, koji je preminuo prije dvije godine – rekao je Đugum.

Kako bi se sačuvalo sjećanje na Postrojbu za posebne namjene ”Ludvig Pavlović” osnovana je istoimena udruga čija je zadaća od zaborava zaštiti njezinu povijesnu ulogu i imena onih koji su živote položili na oltar domovine.

– Mi smo, inače, bili mlada postrojba, svih 26 poginulih su bili mladići. Ja sam s 18 godina pristupio postrojbi, većina nas je bila na početku rata u Hrvatskoj, a kada je počeo rat u Hercegovini vratili smo se braniti svoje domove – istaknuo je Đugum.Postrojba za posebne namjene "Ludvig Pavlović" u Čitluku će proslaviti 26. obljetnicu osnivanja - Brotnjo.info | Čitluk - Međugorje - Hercegovina

Govoreći o položaju razvojačenih branitelja iz postrojbe ”Ludvig Pavlović”, istaknuo je kako se i dan danas susreću s administrativnim zaprekama.

– Mi smo naš status dobrim dijelom riješili kroz institucije Republike Hrvatske, međutim, ovdje u BiH se uvijek susrećemo s nekim problemima. Čovjek koji je ranjen odvede se na komisiju na kojoj se obara. To je jedna loša poruka za nas. Teško je, ali kao udruga nastojimo pomoći i uvijek smo na raspolaganju – izjavio je Đugum.

Današnjoj svečanosti u Ljubuškom nazočili su i predstavnici političkog, društvenog i vjerskog života Hercegovine, među kojima i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

– Čast mi je i zadovoljstvo biti danas ovdje. Ono što želim kazati je kako su se pripadnici ove postrojbe istaknuli svojom vojničkom i ljudskom hrabrošću. Ovo je i prigoda da se prisjetimo postrojbe ”Ludvig Pavlović”, njezinog put i njezinih pripadnika – izjavio je Herceg.

Dodao je kako je zadatak predstavnika vlasti ne samo prisjećati se uloge HVO-a u Domovinskom ratu, već skrbiti za pripadnike HVO-a i njihove obitelji.

– Mi smo kroz sedam godina ove vlade tri puta povećali sredstva na poziciji Ministarstva branitelja, donijeli smo nova zakonska rješenja, nova prava i s ponosom mogu reći da adekvatno skrbimo za braniteljsku populaciju – poručio je Herceg./Fena/HMS/

U Ljubuškom obilježena 25. obljetnice utemeljenja Postrojbe za posebne  namjene Ludvig Pavlović – SirokiBrijeg.info