Predsjednik Čović i zastupnica Zovko nazočili obilježavanju Dana hrvatskih ratnih vojnih invalida – HVIDRA Mostar

0
44

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida HVIDRA podružnica Mostar danas je svečano je obilježila 30. obljetnicu svog postojanja i aktivnog rada.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosače. U spomen na hrvatske branitelje vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno predsjednikom Čovićem, predstavnici HVIDRE Mostar, izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske i Generalnog konzulata Republike Hrvatske na čelu s Markom Babićem, te predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je da obilježavanje 30. obljetnice HVIDRE u Mostaru predstavlja izuzetnu važnost očuvanja sjećanja na žrtve hrvatskih branitelja, te je naglašen značaj HVIDRE u promicanju prava i interesa vojnih invalida. Posebno je naglašena potreba za zajedništvom i solidarnošću u očuvanju dostojanstva vojnih invalida, uz nastavak rada na unaprjeđenju njihovog položaja u društvu.

„Siguran sam da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane, žrtava, poginulih, ranjenih i svih onih nestalih, svih onih koji su nosili teret Domovinskog rata na svojim plećima, danas ne bismo bili ovdje i borili se za svoju ravnopravnost. Od srca čestitam 30. obljetnicu naše HVIDRE Mostara. Poručujem da su uvijek bili zajedno s nama i da ćemo mi uvijek biti zajedno s njima, a i nove generacije koje dolaze mogu na vrlo jasan način preuzeti odgovornost i na pravi način tumačiti vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstvo naših branitelja. To je osnovna politika Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine“, kazao je predsjednik Čović.

Uz predsjednika Čovića svečanosti su nazočili i dužnosnici iz političkog i javnog života uključujući zastupnicu u Europskom parlamentu i kandidatkinju HDZ-a Republike Hrvatske na izborima za Europski parlament Željanu Zovko, dopredsjednicu HDZ-a BiH Darijanu Filipović, glavnog tajnika HDZ-a BiH Gorana Božića, ministra pravde u Federaciji BiH Vedrana Škobića, predsjednicu Vlade HNŽ-a Mariju Buhač, gradonačelnika Grada Mostara Maria Kordića, ministara hrvatskih branitelja iz domovinskog rata u Vladi HNŽ Mladena Begića, ministara za pitanja branitelja u Vladi HNŽ Đuru Prkačina, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Marka Novaka, kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici vojnih postrojbi, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida, te brojnih drugih uvaženi gosti.