Predstavljanje kandidata HDZ-a za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici

0
715

Predstavljanje kandidata HDZ-a za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jediniciKandidati HDZ iz 11. izborne jedinice predstavili su se brojnim članovima i dužnosnicima stranke u Domu HDZ BiH u Mostaru

Jučer se u zgradi HDZ BiH u Mostaru održao skup s ciljem predstavljanja kandidata HDZ-a za 11. izbornu jedinicu za Sabor Republike Hrvatske. U nazočnosti predsjednika HDZ-a RH Andreja Plenkovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, Čović: pozitivno svjetlo iz Bruxellesa u sljedečih mjesec dana.kao i najviših dužnosnika iz redova HDZ-a i brojnih uzvanika, javnosti se obratilo 12 od ukupno14 kandidata za zastupnike u Sabor Republike Hrvatske, a čiji izbor će se održati u rujnu ove godine. Uz kratko predstavljanje kandidati su izložili svoje programe i ciljeve:

Miro Grabovac – Titan,12 kao dugogodišnji član HDZ-a i nositelj visokih vojnih dužnosti u Domovinskom ratu, pored općih interesa Hrvata u BiH iskazao je osobitu namjeru zaštite prava branitelja i izjednačavanje HVO sa snagama HV-a. Naglasio je kako Hrvatska država ne smije BiH Hrvate tretirati kao teret nego se aktivnije uključiti u rješavanje njihove ustavnopravne pozicije i osiguranja ravnopravnosti, jer (podsjetivši na riječi koje mu je uputio pokojni Ministarl Gojko Šušak) “mi smo cijena cjelovite Hrvatske države”.

Ivanka Barić, diplomirani inžinjer graditeljstva iz Jajca i majka petero djece, poručila je da se slijedi njen primjer i usmjeri na demografsku politiku. Na kandidaturu ju je motivirala želja za sprječavanjem odlaska mladih iz BiH kao glavne prijetnje opstanka Hrvata te osiguranja ravnopravnosti s ostalim narodima.

Ankica Gudeljević, profesorica Njemačkog jezika i književnosti i članica Središnjeg odbora HDZ-a, koja dolazi iz Brčko-Distrikta, za koji kaže da je Bosna i Hercegovina u malom, jako dobro poznaje situaciju u kojoj se nalazi hrvatski narod i spremna je ispred HDZ-a BiH, uz pomoc sestrinske stranke u Hrvatskoj, boriti se za ravnopravnost Hrvata.

Miroslav Piplica, rođeni Imoćanin koji živi u Beču, dragovoljac Domovinskog rata, predstavnik Austro-Hrvatske zajednice za kulturu i šport te prvak u kick-boksingu, poručio je da se samo zajedničkim djelovanjem može nešto postići. Istaknuo je kako ni Hrvatska ni BiH ne može bez pomoći iseljeništva. Naveo je primjer zaduživanja pod visokim kamatama kod stranih zemalja kod kojih upravo naši iseljenici štede svoj novac.

Ružica Šapina Odžak, predsjednica Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača iz Posavine i djelatnica Hrvatske pošte Mostar, usporedila je zahtjeve svojih birača s pismima u poštanskom sandučiću koji dolaze do svog odredišta s kojeg će se uputiti vjerodostojan odgovor.

Ivanka Mađar-Šimić, doktorica medicine u bolnici Doktor fra Mato Nikolić iz Nove Bile i članica Općinskog odbora HDZ, naglasila je da samo HDZ može ispravno braniti interese Hrvata iz BiH a cilj je europska budućnost, ostvarenje prava branitelja, ravnopravnost, zadržavanje mladog kadra i sigurnost.

Dragan Konta iz Livna, dragovoljac domovinskog rata koji je sudjelovao u akcijama od oslobođenja Kupresa do Oluje, istaknuo je kako se zalaže za izjednačavanje pripadnika HVO i Hrvatske vojske te smatra da samo uz pomoć HDZ Hrvatske hrvatski narod može ostvariti svoja prava.

Daniel Glunčić, rođen u Njemačkoj, porijeklom s poluotoka Pelješca i  diplomirani teolog koji radi u hrvatskoj diplomaciji, podsjeća da su Hrvati jednako vrijedni ma gdje živjeli te samo zajedništvom, kroz razvojnu politiku a ne razvojnu pomoć, mogu postići vjerodostojnost, dosljednost i odgovornost.

Davor Čordaš iz Slavonskog Broda,  dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, dopredsjednik HDZ BiH i otac šestero djece, istaknuo je važnost izlaska na ove izbore kako bi se čuo glas Hrvata kojih je sve manje, zaštitili branitelji i postigao prosperitet, a isto je jedino moguće postići uz pomoć HDZ-a BiH i Hrvatske, odnosno Vlade Republike Hrvatske.

Vjekoslav Jeleč iz Doboja, neurokirurg i zagrebački vijećnik, izrazio je čast i zadovoljstvo biti na pobjedničkoj listi pod vodstvom dva moderna europska političara kao što su gospodin Čović i Plenković, te ukazao na to da se zajedništvom Hrvata u Hrvatskoj, BiH i iseljeništvu jedino može iznijeti projekt Europski put. Smatra da se država mora reformirati da bi uspjela te je kao načelo prihvatio Benthamov postulat “ako hoćeš da ti bude dobro, potrudi se da drugima bude oko tebe bude dobro”.

Željko Raguž iz Stoca, diplomirani pravnik, ravnatelj Radija Herceg-Bosne i ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, istaknuo je važnost medijske reprezentacije. Ključna programska odrednica je europska budućnost BiH, što je ujedno i strateški interes Republike Hrvatske, kao i gospodarski razvoj, demografska obnova i ravnopravnost.

Prvi na listi, Božo Ljubić, doktor medicine i medicinske znanosti iz Širokog Brijega, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao motivaciju za ponovno kandidiranje naveo je slogan “završiti započeto”. Cilj je provesti program HNS-a: očuvanje nacionalnog subjektiviteta, iskoristiti činjenicu da je Hrvatska članica Europske unije te ispraviti štetu nastalu Daytonskim sporazumom, kao i riješiti pitanje branitelja. Naglasio je doprinos dijaspore i smatra ju resursom koji treba znati valorizirati.

Goran Čogelja, 13. nositelj liste, kao i Dario Španović, 11. nositelj liste kandidata HDZ-a za zastupnike u Hrvatski sabor, nisu bili u mogućnosti nazočiti jučerašnjem skupuAutor;Vedrana KolendaČelnici i kandidati HDZ-a prošetali su ulicama Mostara.