Prjedlog “Izbornog” zakona

0
372

Povodom 20 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i okončanja krvavog rata u BiH, Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD) priprema opširnu rezoluciju, u kojoj se od predsjednika Baracka Obame traži imenovanje specijalnog predstavnika za Balkan, čiji bi zadatak bio da ocijeni provedbu Daytona i njegove učinke, saznaje „Dnevni avaz“!

Kongres traži da predstavnik bude imenovan na jednu godinu i dostavi izvještaj najvišim američkim vlastima, dok se u rezoluciji daje snažna podrška napretku BiH ka EU i pozdravlja stabilizacija u Federaciji BiH.

Uska suradnja

Inicijativu za ovakvu rezoluciju američkog zakonodavnog tijela pokrenula je početkom mjeseca republikanska članica Kongresa Janice Hahn. Nakon usvajanja dokument bi trebao biti dio politike američkog Komiteta za vanjsku politiku, a cilj je, kako se navodi, pomoći vlasti BiH u stvaranju funkcionalne države.

U predloženom dokumentu koji je 9. listopada upućen u proceduru usvajanja pohvaljuju se dosadašnji napori SAD u jačanju civilnog društva u BiH, kao i uska suradnja s EU o provedbi procesa euroatlantskih integracija BiH.

Na početku rezolucije, u svojevrsnom uvodu, ističe se da Daytonski sporazum sadrži mnoge kompromise koji su postignuti u potrebi za „brzom akcijom, kako bi se što prije obustavio rat i spasili mnogi životi“.

– Kao rezultat toga postoje poteškoće u uspostavi efikasnih političkih institucija koje bi bile sposobne prevazići izazove kako bi BiH postala članica euroatlantskog saveza – ističe se u rezoluciji.

Dalje se navodi kako je potrebno da SAD ponavljaju svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, njenih entiteta, ali i svim građanima.

– Potrebno je da se provedu ustavne reforme, čija bi podloga bio Daytonski sporazum, te time riješe i presude sudova za ljudska prava, kao i stvoriti ekonomski jedinstven prostor koji bi ubrzao ulazak zemlje u EU. Treba naglasiti važnost privatizacije poduzeća po punoj transparentnosti u suradnji sa EU i OHR-om – kaže se u dokumentu koji je u posjedu “Avaza”.

U tekstu se, također, navodi da je dosadašnji konstantni ekonomski pad BiH rezultat uskostranačkih i osobnih interesa, odnosno takve politike kojom se rukovodilo pri vođenju velikih državnih kompanija koje bi mogle imati dobar profit.

– Potrebno je i pozdraviti napore američke vlade u stvaranju civilnog društva u BiH, kao i ukazati State departmentu da nastavi tim tempom. Također, američka vlada i predsjednik trebali bi s posebnom pažnjom slušati pritužbe naroda BiH u oba entiteta – navodi se u rezoluciji.

Prijedlozi rješenja

Na kraju, ističe se kako se specijalni Obamin izaslanik zadužuje da u razdoblju ne dužem od godinu, nakon usvajanja ovog dokumenta, Komitetu za vanjsku politiku i Kongresu dostavi detaljan izvještaj.

– U izvještaju su potrebne ciljane i detaljne ocjene i otkrića, uključujući i prijedloge kako riješiti sve navedene probleme, kao i političke, ekonomske, religijske i sve ostale poteškoće u BiH – zaključuje se u dokumentu.

Iseljavanje Hrvata

Rezolucija, također, naglašava kako je vrlo važno da se vlasti u BiH pozabave sve većim iseljavanjem stanovništva, pogotovo hrvatskog, te se tako navode podaci Katoličke crkve u BiH u kojima je navedeno da je broj Hrvata, odnosno katolika skoro prepolovljen.

Izmjene izbornog zakona

Posebno se u prijedlogu rezolucije navodi da je “potrebno ponavljati da je stabilna i funkcionalna Federacija ključna za budućnost BiH”.

Osim toga, navodi se da bi reforme u BiH trebale podrazumijevati i ispunjavanje izmjena Izbornog zakona kako bi bila ispoštovana prava svih naroda.

– Izbori u BiH trebali bi reflektirati pravo svih konstitutivnih naroda i ostalih da biraju svoje legalne predstavnike, koji bi predstavljali svoj narod u skladu s Daytonskim sporazumom – ističe se u rezoluciji./ bpz.ba