Prvi autogol: Esih i Hasanbegović na glasovanju uz SDP/Povjest Pamti Povjest ne Oprašta”

0
486

U zadnjih godinu dana u Hrvatskoj se na političkoj sceni pojavilo nekoliko novih lica a u oko svima su upali Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović,Prvi autogol: Esih i Hasanbegović  na glasovanju uz SDP dvojac koji je dobro prodrmao tradicionalno uspavanu hrvatsku desnicu ali i dobro popunili novinske stupce hrvatskih medijskih kuća.

Iako su Esih i Hasanbegović u Hrvatski sabor ušli na listama HDZ-a to ih nije spriječilo da se vrlo rano dovedu u konfliktne situacije sa onima na čijim listama su dobili mandate. Njihovi ideološki stavovi bez sumnje imaju prolaz kod velikog broja hrvatskih ljudi ili ako hoćete hrvatskih birača. I zadnji izbori su potvrdili da Esih uživa određenu potporu koja ima svoju vrijednost i svakako može biti odličan temelj za njezin daljnji politički rad i djelovanje. Danas je situacija takva da su Esih i Hasanbegović pokrenuli projekt vlastite političke stranke s velikim optimizmom i vjerom da mogu postići zavidne rezultate na već idućoj izbornoj utakmici. Međutim, jedan od većih problema u njihovom djelovanju mogla bi biti politička isključivost koja u stopostotnom postotku ignorira kompromis kao nešto što je sastavni dio svake imalo ozbiljnije politike.

Vrhunsko obrazovanje i intelektualnost i nisu baš nekakav glavni aduti po kojem biste trebali postati i odličan političar. Upravo takvo nešto se može odnositi i na ovaj dvojac koji je već zabio svoj prvi politički autogol. Prilikom izglasavanja presloženoj HDZ-ovoj vladi Esih i Hasanbegović su bili na strani SDP-a što je sigurno upalo u oči njihovim simpatizerima i već stvorilo laganu konfuziju prema njihovom političkom djelovanju. Možda su ipak trebali ostati suzdržani jer ovako bude sumnje da će možda u narednom periodu SDP moći računati na njih u ponovnom rušenju vlasti.

Zapravo, dosadašnje djelovanje Esih i Hasanbegović se svelo samo na napade na Plenkovića i HDZ što će se najvjerojatnije i nastaviti kako bi prikupili glasove nezadovoljnih HDZ-ovaca ali to istinskom biraču izvorne desnice nije dovoljno ni izbliza. Ne vjerujem da postoji puno onih koji se ubrajaju u desni dio biračkog tijela koji bi podržali ili koji bi glasovali za vladu HDZ-a i liberalnog HNS-a ali isto tako ne vjerujem da je na desnici ostalo neprimijećeno da su Esih i Hasanbegović kao i Glasnović prilikom izglasavanja bili na strani jednog rigidnog radikalca poput Stazića ili Vesne Pusić. Nedopustivo, za to postoji opcija suzdržan!