Put koji ostavlja tragove povjesti

0
613

Iako je danas jedan od najmoćnijih hrvatskih političara, zbog siromaštva u kojem je nekada živio, nema sačuvanu niti jednu fotografiju iz mladosti.

I oni su nekada bili mladi i ludi, strastveni, opušteni i možda malo/puno zabavniji nego što su to danas. I dok je danas od njih sve što možemo čuti: ”UDBA”, ”komunizam”, ”fašizam”, ”antifašist”, ”hoćemo izbore”, ”Vlada je nesposobna”, ”Oporba nema što ponuditi”, hrvatski politički lideri nekada su bili nešto sasvim drugačije i umjesto navedenog, radije su mahali svojim ”kosicama” na koncertu Azre ili Filma.

Tako je nedavno šef HDZ-a Tomislav Karamarko otkrio svoju strast i ljubav prema gitari, a nije skrivao ni sjećanja na igranje košarke na Pešči. Karamarko je, između ostalog, priznao kako je veliki fan Azre, U2, Boe i Filma pa odabir ove furke s dužom kosicom i bradicom, nimalo ne čudi. Dobro mu stoji ovaj look, morate priznati!

get_img

Veliki ljubitelj rock glazbe (iako je danas poznatiji kao fan klasike i borac za ”prava” iste) bio je i bivši predsjednik RH, Ivo Josipović. Dok se Karamarko u mlađim danima teško može povezati s Karamarkom kakvog danas poznajemo, moram priznati kako nam je Josipović ostao isti. Pomalo štreberski look nikada nije napustio, jedino se s vremenom odlučio zamijeniti boju kose. Slažete li se?

josipovi__mladi_ot_240129S1

Sijedu kosu ne vole samo muškarci, vole ju isfurati i političarke. Tako je sijeda kratka kosa postala doslovno zaštitni znak bivše premijerke Jadranke Kosor (uz njezine prigodne raskošne i simbolične broševe) koja je svoju političku karijeru započela kao novinarka (nakon što je završila Pravni fakultet u Zagrebu). Iako se njezino studiranje oteglo na deset godina, bivšoj premijerki mora se priznati, njegovala je poprilično fatalan look. Duga crna i bujna kosa jako joj dobro stoji i uklapa se u imidž mlade i ambiciozne novinarke…

kosorica_396760S0

Iako danas imam epitet najljepše političarke u Hrvatskoj (s čime se moramo složiti), Kolinda Grabar-Kitarovićnije oduvijek takva. Slatka i simpatična bucmasta djevojka iz Rijeke,  smeđe kovrčave kose, malo po malo, postala je jednom od najljepših državnica na svijetu. Bila je, objasnila je svojevremeno predsjedničina majka, jedina djevojčica u selu, a kad se nije igrala s dječacima, vježbala je matematiku.

kolinda_grabar_kit_662961S1

Untitled-26_750948S0

Možete li vjerovati da se na ovoj fotografiji nalazi glavom i bradom Kolinda Grabar-Kitarović?

Milanović je bio pravi zagrebački fakin, nosio nadimak Basta

Jeste li znali kako je kontroverzni Ivo Sanader u mladim danima preživljavao prodavajući erotske fotografije? Dolazi iz vrlo siromašne obitelji, ali zahvaljujući svojoj velikoj ambiciji, dogurao je do mjesta šefa HDZ-a, ali i hrvatskog premijera (doduše, ne bi bilo loše da je ambicija bila nešto manje i skromnija).

ee56c35132559b1595b0082c7a1b3092

I na kraju, predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović. Iako je karijeru započeo upravo zahvaljujući Ivi Sanaderu, danas se o toj ”vezi” malo govori. Crne kose i zelenih očiju, vitak i visok, premijer Milanović ne čudi, u svoje je vrijeme žario i palio te je svojom pojavom, dolaskom na mjesto premijera, donio pravo osvježenje. Zoran Milanović odrastao je u zagrebačkoj četvrti Trnje u kojoj su živjeli brojni oficiri JNA, komunistički dužnosnici i društveni radnici. Kao dječak Milanović je vrlo rano dobio nadimak Basta koji je nosio sve do fakulteta. Bio je odličan učenik, ali temperamentan. Kad je izabran za predsjednika razreda, potukao se s jednim dječakom…

mila-v

I na kraju, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Iako je danas jedan od najmoćnijih hrvatskih političara, njegovu sliku iz mladih dana – nemamo. Zašto? Kako je objasnio Bandić, zbog siromaštva u kojem je živio, nisu imali za fotoaparat i fotografiranje pa prvi čovjek grada Zagreba, ne posjeduje niti jednu uspomenu iz svojih najmlađih dana…