Raguž: S Bošnjacima i Srbima trebamo živjeti u solidarnosti i suradnji,ali svjesni ratnih prezira

0
574

Rravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž je kazao kako je ključna naznaka i važnost Lipanjskih zora ta što je to bila osloboditeljska operacija Hrvatskog vijeća obrane kojom su deblokirani Čapljina i Metković i oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara koji su bili okupirani od JNA u travnju 1992.

U hrvatskom Domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru održan je sat povijesti na temu “Lipanjske zore 1992. – 2015.”  u kojem je Raguž podsjetio na ratna događanja i objasnio učenicima srednjih škola činjenice i istinu o njima, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Oslobađanje ovog dijela Hercegovine također je omogućilo i oslobađanje juga Hrvatske. Naime, zbog prirode i uskog prostora Republike Hrvatske na području dubrovačkog primorja Hrvatska vojska bi teško mogla osloboditi jug hrvatske od Stona do Prevlake”, rekao je Raguž.

Dodao je kako je u ovoj operaciji na području Mostara sudjelovalo oko 5.000 pripadnika HVO-a: i Hrvata i muslimana nakon čega se “crta” prema vojsci Republike Srpske stabilizirala pravcem Podveležje – Hrgut – Istočni prilazi Stocu, odnosno Popovo polje i dalje do granice Republike Hrvatske.

Raguž je kazao kako će Hrvati Mostara, Čapljine, Stoca, jugoistočne Hercegovine i dalje biti pod naglašenim pritiskom i zato se govorilo o gradovima „slučajevima“ kada su oni u pitanju, ne samo Bošnjaka i Srba nego i dijelova Međunarodne zajednice koja je sklona njihovim interesima. Priroda odnosa između Bošnjaka i Hrvata u Mostaru i drugim dijelovima Hercegovine će odrediti ukupnu prirodu odnosa ova dva naroda općenito u BiH, zato je ovaj prostor geopolitički posebno važan i Hrvatima, a posebice Bošnjacima”,smatra Raguž.

Također se postavlja pitanje zašto je vitalni interes da Hrvati u BiH nemaju svoje medije u BiH? – Upravo kako bi se stvorila zabluda, odnosno proizveli mehanizmi koji će proizvesti posljedice koje žele druge strane. Pa je tako u okviru srpske  političke promidžbe zapadni dio Hercegovine naglašeno hrvatski prostor upravo kako ne bi bio iskazan interes hrvatske strane za srednju Hercegovinu, a pogotovo za istočni dio Hercegovine gdje također žive Hrvati na području Stoca i Ravnog- ističe Raguž.

“Muslimanska promidžba ističe svoje ambicije na području srednje Hercegovine s ključnim naglaskom s izlaskom na Jadransko more. Dok hrvatska politička promidžba nastoji prostore gdje žive Hrvati označiti kao svoje i u tome za razliku od ovih svih podvala je dosta dobrog posla napravljeno zahvaljujući vrijednim pojedincima koji su razumijevali zamke ovakvih političkih obrazaca koje su nametale druge strane u BiH”, naglasio je Raguž.

Ono što je važno i što je odrednica, navodi Raguž,  je kako se Hrvate  u bošnjačkoj političkoj misli razumijeva kao sredstvo uz čiju pomoć se može ostvariti bošnjačka ambicija prema srpskoj strani, a nikako kao narod koji bi trebao biti ravnopravan u BiH.

“Također se stalno unutar političkih, crkvenih i kulturnih struktura pokušavaju naći pojedinci koji će služiti tom bošnjačkom političkom programu, naravno suprostavljeni i legitimnim predstavnicima Hrvatskog naroda u političkom životu Bosne i Hercegovine”, kazao je Raguž.

IMG_3390

Raguž je rekao učenicima kako se na poseban način trebaju razumjeti u suradnji i razgovoru s kolegama Bošnjacima i Srbima i kako je potrebno i  nužno sa svojim susjedima i surađivati i živjeti u solidarnosti u mjeri u kojoj je to moguće, ali isto tako kako trebaju biti svjesni prezira, koji je proizvod povijesnih taloga i ratnih činjenica o kojim su danas slušali.

Važnost Domovinskog rata će se sve više razumijevati u političkoj javnosti i BiH i RH, navodi Raguž te dodaje: “Pa zar ne primjećujete kako u RH nakon desetljeća i sudskih procesa kako hrvatski političari kao da se bude iz velikog sna, konstatirajući kako netko manipulira Domovinskim ratom, kao da mi u BiH kako se Domovinskim ratom manipulira otkada je on završen od 1995.”.

– Ali isto tako mi moramo s naše strane jer se radi o Hrvatima u BiH otvarati oči ostalim dijelovim hrvatske nacije, jer će se posljedice najviše slomiti na nama ako hrvatska nacija na jedan objektivan način ne bude kao nacija razumjela o čemu se radi – zaključio je Raguž./G. KrištoHMS/