Radončić nakon razgovora s Čovićem: SBB neće u vlast, potrebni su izvanredni izbori

0
603

Okončan je radni ručak lidera HDZ BiH Dragana Čoviča i SBB Fahrudina Radončića nakon kojeg su njih dvojica dali kratke izjave za medije. Na upit novinara hoće li SBB ući u vlast Radončić je rakao: “Ne!”

– Ja procijenjujem da se BiH nalazi u jednoj od najdramatičnijih situacija nakon rata te da naš izbor hoćemo li ući u vlast umjesto DF-a nije običan dnevni izbor već on glasi hoćemo li participirati u jednoj vlasti koja je proeeropska, prozapadna ili ćemo pomoći da se u vlasti održi radikalno krilo SDA sa svojom erdoanizacijom i čamparizacijom.

U ovom trenutku SBB uopće ne razmišlja o tome da bude ta anticivilizacijska zakrpa. Neka SDA riješi svoje probleme pa ćemo vidjeti, kazao je predsjednik SBB-a, javlja Avaz.

Na upit novinara je li on za izvanredne izbore koje predlaže SDP, Radončić je rekao:

– Izanredni izbori i zakonska mogućnost koja to omogućava su vjerojatno potrebni ovoj zemlji.

Na upit hoće li SBB u HNŽ podržati manjinsku vadau SDA – HDZ,  Radončić je rekao:

– Mi smo to uradili jučer u SBŽ i to je odgovornost prema građanima jer ne želimo pomagati u stvaranju kaosa, naprotiv, želimo biti odgovorna oporba i to ćemo pokzati.

Naglasio je da je tijekom ručka imao čast čestiti Čoviću na izvanrednom uspjehu u organizaciji dočeka pape Franje te ga je zamolio da čestitike prenese i drugrim članovima Organizacijskog odbora.

– Mi imamo normalnu komunikaciju jednom u dva mjeseca i mislim da je važno da hrvatski i bošnjački lideri grade i osobneodnose, kazao je Radončić.

Dragan Čović je zahvalio Radončiću na odgovornom odnosu kod podrške SBB-a manjinskoj vladi u SBŽ, te je izrazio razumjevanje za odluku SBB da ne ulazi u vlast u Federaciji. On je pak napomenuo da se o tome danas nije posebno ni razgovaralo.

Govoreći o krizi vlasti u FBiH kazao je da je i ranije rekao da ta vlast manjinska, a čine je SDA i HDZ, te da će to do daljnjeg, prema njegovoj procjeni, i ostati.

Povezane vijesti bpz.ba