Reiner započeo u Sarajevu svoj prvi službeni posjet B i H

0
243
Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner danas, 16. svibnja 2016. godine započeo je u Sarajevu svoj prvi državnički službeni posjet Bosni i Hercegovini. Posjet s izaslanstvom u BiH predviđen je i sutra, 17. svibnja 2016. gdje će predsjednik Hrvatskog sabora  posjetiti Mostar i Banja Luku.
Prvi dan posjeta sastao se sa članovima Kolegija oba doma PS BiH – Mladenom Bosićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma PS BiH, Šefikom Džaferovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH, Borjanom Krišto, zamjenicom predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH, Barišom Čolakom, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH. Potom uslijedio je sastanak Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, te uzvraćeni posjet članovima Predsjedništva BiH koji su nedavno bili u posjeti Hrvatskoj: Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH i Draganu Čoviću, članu Predsjedništva BiH.
Članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Reiner su se tijekom svog razgovora posebno osvrnuli na dobre bilateralne odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine te očuvanje sigurnosti, mira i stabilnosti Jugoistočne Europe. Reiner je istaknuo da Hrvatska snažno podupire sve susjedne zemlje pa tako i Bosnu i Hercegovinu na putu u Europsku uniju. Složili su se da u okviru gospodarske suradnje treba akceptirati Hercegovinu jer ima ogromne resurse koji nisu valjano upotrijebljeni, posebice na ekonomskom planu. Hrvatskoj je to od posebnog interesa jer u tom kraju živi mnogo Hrvata koji su u BiH jedan od tri konstitutivna naroda, a Hrvatska ima i ustavnu obvezu posebno skrbiti o njima. Naravno, i o Hrvatima u ostalim dijelovima BiH jer i oni moraju uživati jednaka prava kao i ostala dva konstitutivna naroda – Bošnjaci i Srbi, kazao je predsjednik Sabora.
Također, akademik Reiner razmijenio je mišljenja i sa Marinkom Čavarom, predsjednikom Federacije BiH.
Naglasak razgovora odnosio se na bilateralne odnose dviju država koji su ocijenjeni kao vrlo dobri. Iskazana je potreba za jačanjem  gospodarsko-trgovinske suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te je istaknuta važnost ulaganja u prometnu infrastrukturu i energetiku kao značajni preduvjet za pokretanje gospodarskog razvoja i novih investicija.
Predsjednik Hrvatskog sabora iskoristio je posjet BiH da se susretene i s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom za BiH.
Zaključili su da je povijesni korak za Bosnu i Hercegovinu bio podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače, te da je sad izvjesno da je Bosna i Hercegovina izabrala budućnost u Europskoj uniji. Takoder, izrazili su očekivanja da će se na summitu NATO-a u Varšavi u lipnju odobriti Akcijski plan za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu. Vidljiv je napredak pri registraciji vojnih nekretnina, a izuzetno je važno da se taj proces dodatno ubrza jer će to dodatno osnažiti argumente RH i drugih BiH sklonih država članica NATO-a koje se zalažu za što skoriju aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH.
Tijekom posjeta Sarajevu predsjednik Sabora sastao se i s kardinalom Vinkom Puljićem, Vrhbosanskim nadbiskupom u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.
Radni ručak akademik Željko Reiner upriličio je s Mladenom Bosićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma BiH, nakon čega se s izaslanstvom uputio prema Kiseljaku.
M.J. bpz.ba